Spänt i rymden när amerikansk astronaut åker hem med rysk farkost

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kommer amerikanen Mark Vande Hei återvända hem från rymdstationen ISS tillsammans med två ryska kosmonauter i en rysk Soyuz-farkost. Samarbetet på rymdstationen är ett av få kvarvarande samarbeten mellan Ryssland och västvärlden just nu.

– Det här är ett långt projekt och svårt att bryta men som utvecklingen ser ut nu så är det tveksamt om man vill fortsätta samarbetet med ryssarna på stationen, säger astronauten Christer Fuglesang.

Klockan 9:21 på onsdagsmorgonen lämnar en Soyuz-kapsel den ryska delen av ISS. Ombord finns de två ryska kosmonauterna Anton Shkaplerov och Pyotr Dubrov tillsammans med Nasa-astronauten Mark Vande Hei. Han har då tillbringat 355 dygn i rymden vilket är rekord för en Nasa-astronaut.

Fyra timmar senare landar de på stäppen intill det ryska rymdcentret Bajkonur som ligger i Kazakstan men på mark som hyrs av Ryssland. Där väntar representanter från Nasa för att ta emot amerikanen.

Kan se kriget från rymden

Efter att Ryssland invaderade Ukraina och en stor del av världen nu bojkottar Ryssland sticker samarbetet kring rymdstationen ut. På en liten yta arbetar nu fyra amerikanska astronauter, en tysk och fem ryssar.

– Kom ihåg att besättningen flyger över Ukraina och kan titta ner och se förstörelsen, bränderna och röken. Det måste vara väldigt spänt, sa John Grunsfield som är en pensionerad Nasa-astronaut till tidskriften Nature nyligen.

Håller kursen på rymdstationen

Förutom samarbetet ombord bidrar Ryssland väsentligt till ISS. Det är deras fraktfarkost Progress som elva gånger per år justerar rymdstationens bana. Om det inte görs kommer rymdstationen långsamt falla nedåt och till slut krascha.

Dessutom har ryska Soyuz-farkoster transporterat nästan alla astronauter till och från rymdstationen sedan 2011 då de amerikanska rymdfärjorna skrotades.

Nu har dock chefen för den ryska rymdstyrelsen Rocosmos, Dmititry Rogozin, indirekt hotat med att dra in den möjligheten. I den ryska tv-kanalen Rossiya 24 TV har han sagt att ”amerikanerna kan åka på kvastar till och från rymdstationen.”  

Liftar med rysk farkost

Mark Vande Hei kan vara den sista astronauten som åker med en Soyouz-farkost. Förra året började det privata företaget Space X skicka astronauter med sin farkost Dragon. Så varför måste Mark Vande Hei åka hem i en rysk Soyuz under brinnande krig?

– Han kom dit i en Soyuz och måste åka hem i en Soyuz och hans rymddräkt är anpassad för det. Det går inte bara byta farkost, säger Kristine Dannenberg som är ansvarig för rymdens utforskning på svenska Rymdstyrelsen och är Sveriges delegat i ESA.

De andra amerikanska astronauterna och ESA-astronauten från Tyskland ombord på ISS har hemresan bokad på en Dragon senare i år.

Spela videon för att se hur Internationella rymdstationen har utvecklats från ett fredsprojekt fram till idag.

Rättelse: Artikeln och videon har uppdaterats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.