Kroppstemperaturen är inte var den en gång varit, visar forskning. Foto: Erik G Svensson/TT

Amerikanska forskare: Vår kroppstemperatur sjunker 

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid universitetet i Standford fastslår att vår kroppstemperatur har sjunkit med 0,6 grader de sedan den industriella revolutionen. Varför? För att vi är friskare. 

Bättre tandhälsa, renlighet, färre fall av exempelvis tuberkulos, lunginflammation och syfilis tros delvis ligga bakom bakom temperatursänkningen enligt forskarna.

Då normaltemperaturen på 37 grader fastställdes levde människan ett relativt kort liv och led oftare av kroniska inflammationer och sjukdomar, vilket kan ha lett till att temperaturen då var något högre än nu, skriver NRK

Gammal standard

Standarden för kroppstemperatur sattes 1851 och forskningen baserades på miljontals värden tagna på människor bosatta i den tyska staden Leipzig. Enligt den nya forskningsrapporten, publicerad av forskare vid Stanforduniversitet, har vår kroppstemperatur långsamt men stadigt minskat med 0,03 grader Celsius per årtionde.

De baserar den nya forskningen på information från de senaste 157 åren, med start i forskning på veteraner från det amerikanska inbördeskriget. Totalt innefattar studien mätningar utförda på över 189 000 amerikaner.  

Forskarna bakom studien menar att detta är en viktig markör för framtida förståelse för människans hälsa och livslängd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer