Amerikanska stridsflygplan kan komma flygas på svenskt biobränsle

Publicerad

USA investerar tiotals miljoner i det lilla svenska företaget Swedish biofuels i jakt på nya drivmedel. Och det kan bli fler exportmöjligheter då intresset för svensk miljöteknik är stort.

-För mig är det idiotenkelt. Gör vi framsteg på det här området är det bra både för ekonomin, för miljön och det kan skapa arbeten både i USA och i Sverige. Efterfrågan är stor, säger Matthew Barzun USA:s ambassadör.

Grönt var färgen för dagen då USA:s ambassadör kom till Arlanda på studiebesök. Intresset är stort för svensk miljöteknik och det första konkreta samarbetet är militärt.

USA:s försvarsdepartement har investerat 50 miljoner kronor i företaget Swedish Biofuels. Målet är ett miljövänligt biobränsle bland annat till stridsflygplan. Stödet kommer från Darpa, en underavdelning från det amerikanska försvaret.

-Ett helt biologiskt jetbränsle skulle bli stort. 90 procent av det bränsle flygvapnet använder är av den här typen, så det skulle kunna få ett stort ekonomiskt genomslag, säger Matthew Barzun USA:s ambassadör.

Planen är att testa bränslet i svenska Jas Gripen-plan i försök som leds av Försvarets materielverk. I höst ska man ta kontakt med de inblandade parterna, bland annat Swedish Biofuels, Volvo Aero, Saab Aerosystems och General Electric. Målet är att få igång en produktion i Sverige om 1,5 år. Bränslet ska tillverkas av skogsavfall och är tänkt att helt kunna ersätta fossila bränslen.

– Bränslet kan inte bara användas till stridsflygplan, utan också till civil flygfart och till bilar, säger Angelica Hull, grundare och ägare till Swedish Biofuels, till Rapport.

Regeringen hoppas på nya exportföretag, men några löften om nya satsningar blev det inte i dag.

– Miljöexporten ökar, och de företagen har gått bra också under finanskrisen. Det finns en stor efterfrågan, och då vore det ju bra om Sverige kunde bli ledande på åtminstone några av de här områdena, säger näringsminister Maud Olofsson (C).

Men frågan är när det blir lönsamt.

– Vi ser redan en lönsamhet, det är alltid lönsamt att spara energi, menar Fredrik Jaresved chef för hållbar utveckling på Arlanda flygplats.

– Tack Sverige för att ni kombinerar ekonomisk tillväxt med det bästa för miljön, tillägger USA:s ambassadör Matthew Barzun.

Andreas Öbrink

Angelica Hull i SVT:

Visa

Angelica Hull, bränsleforskare, grundare och ägare till Swedish Biofuels.

Reportaget med Angelica Hull spelades in för miljöprogrammet 2020 som sändes i SVT i december 2008. Foto: Tomas Olsson, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer