Sönderslagna urnor som innehållit skriftrullar ligger i grottan och en bit tyg från ett stycke som skrifterna rullats in i. Foto: TT

Ännu en grotta för Dödahavsrullarna hittad

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologer har hittat ytterligare en grotta där de världsberömda Dödahavsrullarna funnits. Men inga skrifter fanns kvar i grottan, som sannolikt plundrats under förra seklet.

Tidigare har forskarna trott att det rört sig om elva grottor som innehållit skriftrullarna, som var delar av ett klosterbibliotek från århundradena runt vår tideräknings början och som med början 1947 grävdes fram vid Qumran vid Döda havet. Den nya upptäckten utgör den tolfte grottan, och det är första gången på över 60 år som ytterligare en sådan grotta hittats i området.

I grottan fanns sönderslagna urnor som innehållit skriftrullar, fragment av tyg som omgett rullarna, en sträng för att knyta ihop en rulle samt en bit bearbetat läder från en skriftrulle.

Kan innehålla skrifter

De israeliska arkeologerna är säkra på att grottan innehållit skrifter.

”Det är ingen tvekan om att det här är den tolfte grottan”, skriver Oren Gutfeld, arkeolog vid Hebrew university i Jerusalem, i ett uttalande.

Men inga skrifter återfanns i grottan. Däremot hittades huvuden från ett par moderna hackyxor som tyder på att innehållet plundrats under 1950-talet.

Dessutom hittades pilspetsar och skärvor av flinta samt ett sigill tillverkat av ädelstenen karneol, fynd som visar att grottan används tidigare – bland annat under yngre stenåldern.

DÖDAHAVSRULLARNA

Det väckte stor uppståndelse när några herdar hittade de så kallade Dödahavsrullarna på 1940-talet. De kom från ett klosterbibliotek från århundradena runt vår tideräknings början och hittades i grottor vid Döda havet.

Där fanns så gott som samtliga böcker från Gamla testamentet plus annan litteratur och regelverk för ”munkarna”. Stora delar av fyndet bestod visserligen av tumnagelstora fragment, men rullarna var ”orörda” ur vetenskaplig synvinkel. Det var många som hoppades att de skulle ge den oredigerade bilden av kristendomens uppkomst, men så blev det inte. Fortfarande tvistar man om de hebreiska och arameiska texterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.