Ön Cayo Santiago utanför Puerto Ricos kust, kallas för ”apornas ö”. Där bor inga människor, men däremot tusentals rhesusapor. Aporna kommer ursprungligen från Indien, men planterades ut på ön i forskningssyfte i början 1900-talet.
Forskaren Laurie Santos, kognitiv psykolog vid Yale universitetet i USA, har i tjugo års tid undersökt beteendet hos rhesusaporna på Cayo Santiago – hur de tänker och hur deras sociala grupperingar är formade:
– Aporna vidgar vår syn på människans evolution. Det blir som att titta 30-40 miljoner år tillbaka i tiden, säger Laurie Santos.
Tjuvaktigt beteende
Under sina experiment med aporna har Laurie Santos upptäckt att aporna gärna stjäl frukt och annat när ingen ser på. Och hon började därefter göra experiment för att bevisa att aporna förstod när människor tittar bort.
När två människor stod bredvid varandra med en frukt framför sig, och den ena tittade bort – så gick i stort sätt alla apor fram och snodde åt sig frukten som låg framför människan som tittade bort:
– Studien visar att en apa väger in vartåt en människa tittar och därför förstår vad den personen vet eller inte vet, säger Laurie Santos.
Det här beteendet är något som även vi människor har – vi förstår, precis som aporna verkar göra, att det är lättare att stjäla om ingen ser.