Apotekets allergitest döms ut

Uppdaterad
Publicerad

Onödigt, vilseledande och mäter inte allergi. Kritiken är hård från både läkare och forskare mot det allergitest som Apoteket AB säljer. Ett jättebra test, menar Apoteket själva.

Den kallas Allergikollen, blodprovsanalysen som enligt reklamen visar om man är känslig mot bland annat pollen, hund eller katt.

– Du kanske får ett utslag i testet som visar på björkpollen. Då vet du hur du ska behandla dig, säger Marianne Norelius, hälsostrateg på statligt ägda Apoteket AB som står bakom Allergikollen.

”Visar inte om man är allergisk”

Men testet är både onödigt, vilseledande och mäter inte allergi. Det menar flera allergiläkare och forskare som SVT Nyheter varit i kontakt med.

– Jag tycker inte de ska kalla detta för ett allergitest. Det är helt fel, säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs Universitet.

– Testet visar inte om man är allergisk, det testar om man är sensibiliserad. Och vad man ska göra med den upplysningen är oklart, säger Agnes Wold.

”Missvisande”

Kroppens immunsystem kan reagera på en rad olika ämnen i luften, bland annat pollen, och bilda så kallade IgE-antikroppar. Denna process kallas för sensibilisering och är den reaktion som Apotekets test mäter.

Men att man bildat antikroppar i blodet är inte samma sak som att vara allergisk, förklarar Agnes Wold.

– Man kan vara sensibiliserad utan att vara allergisk. Det är ganska vanligt.

Allergi betyder att man har symptom som snuva, astma eller utslag när det är mycket pollen i luften, eller när man träffar en katt.

– Många är till exempel sensibiliserade mot hund, men får inga symptom när de umgås med hundar. Då är man inte allergisk, säger Agnes Wold, som anser att apotekets test är missvisande.

”Bättre få hjälp av sjukvården”

Även Peter Odebäck, läkare och fram till nyligen vice ordförande i Svenska föreningen för allergologi, är skeptisk till Apotekets test.

– Det är ett stort problem att man förväxlar allergi med att man får utslag på ett blodprov. Det man testar med blodprovet är att kroppen lärt sig känna igen ett ämne som den reagerar på.

– Dessutom behöver man hjälp att tolka svaret och det är inte lika självklart att Apoteket har den kunskapen. Det är det stora problemet och det är bättre att få hjälp av sjukvården.

Peter Odebäck menar att apotekets test kan lura människor åt bägge håll. Alltså både få någon som inte är allergisk att tror att man har en allergi, men också att få någon som faktiskt är allergisk att tro att man inte är det.

”Steg på vägen mot allergi”

Marianne Norelius på Apoteket AB håller inte med om kritiken.

– Vi ser det här som ett jättebra test. Det visar den första känsligheten mot ett ämne vilket är ett steg på vägen mot en allergi, säger hon.

Testet kostar 450 kronor att göra i Apotekets butiker och erbjuds i hela landet. Dessutom säljer Apoteket en rad receptfria läkemedel för behandling mot allergi.

Ni tjänar pengar på ett test som inte visar om man är allergisk. Lurar ni inte kunderna?

– Nej, det gör vi inte. Det här testet visar vad jag ska behandla mig för om jag vill sköta min reaktion på egen hand. Och där får man hjälp av de preparat vi säljer, säger Marianne Norelius på Apoteket.

”Kan göra annat för pengarna”

Agnes Wold tycker det är bättre att uppsöka sjukvården om man misstänker allergi än att köpa Apotekets test.

– Det är ganska dyrt tycker jag. Man kan göra mycket roligare saker för de pengarna, säger hon.

Fakta: Allergi

  • Kroppens immunsystem kan reagera på en rad olika ämnen i luften, bland annat pollen, och bilda så kallade IgE-antikroppar. Denna process kallas för sensibilisering.
  • Men att man bildat antikroppar i blodet är inte samma sak som att vara allergisk. Man kan vara sensibiliserad utan att vara allergisk.
  • Allergisk är man först när man får symptom. Till exempel snuva eller rinnande ögon när det är mycket pollen i luften.
  • Man kan vara sensibiliserade mot hund, men inte få något symptom när man umgås med en hund. Då är man inte allergisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.