Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Till och med parfymen du har på dig kan tillverkas på ett mer hållbart och billigare sätt” – Se Victoria Dyring förklara kemipriset. Foto: SVT

Årets kemipris kan hjälpa oss ta fram läkemedel på ett mer hållbart sätt

Publicerad

Tidigare trodde man att det bara fanns två olika typer av katalysatorer. Men årets kemipristagare, Benjamin List och David MacMillan, har upptäckt att det finns en tredje. Men hur påverkar det egentligen oss?

Katalysatorer fungerar som ett verktyg som styr kemiska reaktioner. Den katalysator som många känner till är den i bilar som omvandlar avgaser till ofarliga molekyler. Men katalysatorer används även vid framtagning av läkemedel. Problemet då är att det kan uppstå situationer där det bildas två olika molekyler, som är spegelbilder av varandra.

– Som våra fötter till exempel. Men årets kemipris är ett nytt verktyg som ser till att vi kan producera bara den molekyl som vi vill ha, säger Victoria Dyring.

Förvirrad? Se Dyring förklara kemipriset, med sina fötter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer