Ozonhål över Sydpolen har nått en omfattning som är större än Antarktis. Arkivbild. Foto: Roberto Candia/AP/TT

Årets ozonhål större än Antarktis

Uppdaterad
Publicerad

Årets ozonhål över Sydpolen har nått en omfattning som är större än Antarktis. Det skriver Copernicus, EU:s observationssystem för global miljöövervakning och säkerhet, i ett pressmeddelande.

Ozonhålet utvecklades som förväntat i början av säsongen, men har under den senaste veckan ökat avsevärt. Hålet är nu större än 75 procent av ozonhålen som har uppstått sedan 1979, vid samma skede av säsongen, enligt Copernicus.

– Virveln är ganska stabil och de stratosfäriska temperaturerna är ännu lägre än förra året. Vi befarar att det blir ett ganska stort och potentiellt också djupt ozonhål, säger Vincent-Henri Peuch, chef för Copernicus atmosfärövervakningstjänst.

Ozonlagret skyddar jorden från skadlig solstrålning. Hålet uppstår varje år under södra halvklotets vårsäsong mellan augusti och oktober. I december återgår ozonhalten till det normala, då temperaturen högt upp i stratosfären börjar stiga och polarvirveln försvagas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer