Pilgrimer i Maya Devitemplet. Foto: Ira Block/National Geographic

Här föddes Buddha för 2600 år sedan

Publicerad

I Nepal har arkeologerna hittat rester av en byggnad från 600-talet före Kristus. Fyndet är det första fysiska beviset för vilket århundrade Buddha föddes.

– Det finns inte så gamla buddistiska lämningar beskrivna tidigare. De äldsta monumenten är ett slags stiliserade gravhögar från 200-talet före Kristus, säger Erik af Edholm, docent i religionshistoria.

Fyra hundra år äldre buddistisk kultplats

Men nu har arkeologer grävt ut det så kallade Maya Devitemplet i Lumbini i Nepal och hittat lämningar efter en buddistisk kultplats från 600-talet f.kr. Platsen är förknippad med Buddhas födelse och olika forskare och buddistiska traditioner är ganska överens om att han faktiskt föddes här.

Däremot går åsikterna om hans födelseår isär, från 600- till 400-talet f.kr. Fynden i Lumbini knyter Buddhas födelse och den tidiga buddismen till 600-talet f.kr.

–  I de buddistiska minnesmärkena finns reliker som härstammar från Buddha eller andra viktiga gestalter i den buddistiska traditionen. Eller i alla fall betraktades de som kvarlämningar då de lades ner i gravhögarna, säger Erik af Edholm.

Legendariska trädrester

Under Maya Devitemplet har man hittat flera lager av tegelkonstruktioner och under detta en träkonstruktion som daterats till 600-talet f.kr. I ett tomrum i mitten av denna har man hittat rester av trärötter och forskarna som gjort utgrävningarna tror att den kan ha innehållit ett  träd. Enligt legenden föddes Buddha medan hans mor, Maya Devi, höll sig fast i en gren i ett träd i Lumbiniträdgården.

Lumbini i södra Nepal var fram till 1500-talet en pilgrimsort för buddister. Sen föll platsen i glömska fram till sent 1800-tal då arkeologer återfann ruiner och en pelare från 300-talet före Kristus. På pelaren fanns inskriptioner som berättade om den indiske kejsaren Asokas pilgrimsresa hit. Hittills har de äldsta fynden på platsen varit dessa, men nu har man alltså kunnat konstatera att platsen varit en buddistisk helgedom redan trehundra år tidigare.

Unesco utnämnde Lumbini till världsarv 1997.

Studien publiceras i Antiquity.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer