Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åsnor gräver brunnar i öknen. Brunnarna kan bli upp till två meter djupa, Foto: Petra Kaczensky

Åsnor gräver brunnar som hjälper andra djur i torkan

Uppdaterad
Publicerad

Åsnor och vilda hästar gräver gropar för att hitta vatten i torra ökenområden. Det hjälper andra djur att också få tillgång till vatten och det ökar den biologiska mångfalden, visar en ny studie. Spela videon och se hur åsnorna gräver brunnar i öken.

När åsnor och vildhästar gräver brunnar i torra ökenområden för att hitta vatten att dricka ökar de samtidigt vattentillgången för  andra djur- och växtarter. De bidrar med så kallade ekosystemtjänster, visar en ny studie publicerad i Science. 

Forskarna har undersökt vilda hästar och åsnor i Sonoraöknen i USA där vattenbristen är stor. Många djur behöver gå långt för att hitta vatten. Men sträckan som djuren går har blivit kortare, tack vare åsnorna och de vilda hästarnas brunnar. Brunnarna kan bli upp till två meter djupa. Forskarna kunde se att i de områden som har dessa brunnar finns fler olika typer av djur och också fler växter. 

– Vi upptäckte att de här brunngrävarna väsentligt ökade tillgången på vatten, vilket hjälpte en massa andra djur och växter, säger amerikanen Erick Lundgren, forskare i biologi vid Aarhus universitet som ligger bakom studien. 

”Djuren har en viktig roll att spela”

Kunskapen är viktig eftersom forskare inte vet så mycket om hur stora djur påverkar öknens ekosystem, berättar Erick Lundgren. 

– Våra resultat antyder att dessa stora djur har en viktig roll att spela för att förhindra torka som kommer i samband med klimatförändringar. 

Joris Cromsigt, docent i viltekologi vid SLU i Umeå arbetar mycket i Sydafrika och där ser han samma beteende hos elefanter. De gräver stora brunnar som andra arter har nytta av.  

–Det är inte bara vi människor som påverkar funktionen på planeten med så kallad geoengineering, utan djur gör också det. Vi inser mer och mer att dessa stora däggdjur väsentligt kan påverka hur vår jord fungerar, säger Joris Cromsigt. 

Marken har blivit torrare

Han menar att vi har haft mycket vatten i marken historiskt, men att vi har gjort utdikningar bland annat som gjort att den blivit mycket torrare.  

– Vi står inför en framtid med ökande torka på grund av klimatförändringar, så vi måste se till att vi behåller vattnet i marken. Många tänker att vi ska lösa dessa problem med tekniska lösningar och ingenjörskonst, men vi skulle också kunna använda naturliga processer.  

Joris Cromsigt menar att genom att vara rädda om naturen så att djuren får en bra livsmiljö så kan de hjälpa oss människor med våra problem och utmaningar.  

– Denna studie är ett bra exempel på det, säger Joris Cromsigt.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer