Nasa:s chef Jim Bridenstine presenterar nya budgeten och planerna att åka tillbaka till månen. Foto: Nasa

Astronauter bor på månen om tio år

Uppdaterad
Publicerad

Halva Nasas budget kommer de närmaste åren gå till att bygga en rymdstation runt månen och skicka människor dit inom tio år. Astronauter ska kunna bo och arbeta på månens yta under sju dagar i sträck.

Lunar Gateway ska den heta, den nya rymdstation som Nasa nu planerar att bygga i omloppsbana runt månen. Det ska bli en rymdport, mot månen och resten av planetsystemet.

– Inom tio år ska vi vara tillbaka på månen, och den här gången ska vi stanna kvar. Från månen ska vi sen ta nästa stora steg att sända astronauter till mars, sa Nasa:s högsta chef Jim Bridenstine i ett anförande på Kennedy Space Center i veckan.

Vatten på månen

Från Lunar Gateway ska människor skickas ner till månens yta för att bo och arbeta i upp till sju dagar i sträck. Syftet är att undersöka hela månytan. Rymdstationen ska kunna röra sig i flera olika banor så att astronauterna också kan landstiga vid månens poler.

– Det finns hundratals miljoner ton av vatten-is på månens nord- och sydpol som astronauterna kan dricka, säger Jim Bridenstine.

Världens största raket

Men för att det här ska bli verklighet krävs en helt ny typ av infrastruktur mellan månen och jorden. En ny raket håller på att byggas, den så kallade Space Launch System Rocket. Det kommer att bli den största raket som någonsin har byggts.  

Orion heter de nya rymdfarkosterna som ska ta människor både till månen och vidare till Mars. Det ska också byggas månlandare, månbilar och robotar för att användas i utforskningen av månytan.

Halva budgeten

USA investerar nu 10 miljarder dollar per år för att återta de bemannade rymdresorna till månen, det är hälften av Nasa:s budget. Kommersiella företag och internationellt samarbete kommer också att bidra. I jämförelse kan sägas att Nasas vetenskapliga projekt får 6 miljarder dollar, varav 2 miljarder går till jordövervakande satelliter för miljö- och klimatforskning.

Den europeiska rymdstyrelsen ESA är delaktig i utformandet av den nya Orion-flotta som ska ta människor till månen. Men om ESA kommer att bidra till Lunar Gateway är ännu inte bestämt.

– ESA har framförallt sin tyngdpunkt på obemannade rymdprojekt och forskning, säger Kristine Dannenberg på den svenska Rymdstyrelsen. Hon är Sveriges delegat i ESA:s programråd om bemannade rymdfärder och utforskning.

I november är det ministermöte för ESA:s medlemsländer och då ska man besluta om ESA:s inriktning.

Se mer om månen i filmen om Apollo 8 – första varvet runt månen i Vetenskapens värld måndag 18 mars i SVT 2 20.00 och i SVT play.

Vägen till månen

I slutet av 2019

Med hjälp av kommersiella företag ska NASA börja skicka nya vetenskapliga instrument till Månen.

2020

Första test-uppskjutningen av Space Launch System raketen från Kennedy Space Center i Florida.

2022

Första uppskjutningen med Space Launch System raketen med astronauter ombord. Målet är att ta besättningen ett varv runt månen.

De första delarna till Lunar Gateway ska skickas upp med en privat raket i december 2022.

2023

En månbil ska placeras på månytan. Den ska bland annat undersöka förutsättningarna för att kunna använda det frusna vattnet vid månens poler till bränsle, syre och dricksvatten.

2024

Den tredje uppskjutningen av Space Launch System raketen ska ta med sig astronauter till Lunar Gateway som håller på att byggas.

En obemannad månlandare ska prov-landa på månen.

2026

Ett andra test av månlandare, denna gång ska den också lyfta.

2028

Astronauter ska landa på månen, 59 år efter den första månlandning 1969.

2030-tal

Nasa siktar på att göra en bemannad rymdresa till vår grannplanet Mars.

Källa: Nasa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.