Här är de fem bevisen, enligt forskaren. Foto: TT

Astronomens 5 enkla tips: Så kan du med egna ögon se att jorden är rund

Uppdaterad
Publicerad

Faktaresistensen växer på nätet, och bland absurda konspirationsteorier finns flat earth-rörelsen – en ökande grupp som tror att jorden är platt. Flat earthers tror inte på det de läst i skolböckerna utan vill ha bevis de kan se med egna ögon. I över tvåtusen år har forskare samlat bevis på att jorden är rund, och SVT Nyheter kontaktade Alexis Brandeker, astronom vid Stockholms universitet, för att lägga fram några av dessa.

Har du själv en bekant som själv börjat tvivla på vetenskapliga fakta kring jordens form? Sätt pyspunka på teorierna med astronomens fem enkla bevis på saker du kan se runt omkring dig som bevisar just att jorden är rund.

1. Videosamtalet

Bevis 1: Natt i Sydney när det är dag i Paris. Foto: Thibault Camus/Mats Schagerström/TT

Be någon som du litar på att åka till andra sidan jordklotet. Ring sedan till varandra över ett videosamtal. Då kan det vara natt där din kompis är och dag där du är. Hade jorden varit platt hade det rimligtvis varit natt eller dag överallt samtidigt. Det går inte att förklara på något annat sätt än att jorden är rund.

2. Månskuggan

Bevis 2: Månskuggan är krökt. Foto: Emrah Gurel/TT

Under en månförmörkelse kan du se att jordens skugga på månen är krökt. Ett motargument är att jorden kanske är rund åt det hållet – men att den kan vara platt ändå. Men se då på till exempel månförmörkelsen som vi hade i januari i år. Då befann sig månen väldigt nära horisonten när den blev skuggad – och det var ändå en krökt jordskugga. Hade jorden varit platt borde skuggan ha varit rak. Förutsatt att du tror på att månen existerar, förstås.

3. Månen som ett horn

Bevis 3: Månen i Marseille, månen i Australien. Foto: TT

Titta noggrannare på månen. Den ser olika ut beroende på var på jorden du befinner dig. Om du står på ekvatorn ser månen ut som ett horn. Och är du på södra halvklotet så är månen spegelvänd jämfört med när du ser den från norra halvklotet. Det beroende på var du står i förhållande till ekvatorn.

4. Solen går åt fel håll

Bevis 4: Så rör sig solen Foto: Michael Probst/TT

Samma sak gäller solen. Om du är på norra halvklotet går solen upp i öster, via söder mitt på dagen och sedan ner till väster. Det är det vi i Sverige kallar medsols. På det södra halvklotet är solens bana den motsatta. Även där går den upp i öster, men går sedan norrut innan den går ner i väster. Återigen beroende på var du står i förhållande till ekvatorn.

5. Båtar sjunker ner i vattnet

Bevis 5: Vart tar båtarna vägen? Foto: Paolo Giovannini/TT

Om du ser båtar som rör sig längre bortåt på havet så ser du masten sakta försvinna under horisonten. De tonar inte bort utan sjunker långsamt neråt. Det är också ett bevis för att jorden är krökt... om man du nu inte tror att båten håller på att störta ner för en kant förstås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.