Kanske är drogmissbruk ett sätt att fylla ett socialt tomrum? Foto: SVT/Hasse Holmberg TT bild

”Att injicera heroin är som att få en kram av mamma”

Uppdaterad
Publicerad

Att bli socialt utstött är en riskfaktor för att utveckla drogmissbruk. Ny forskning om vad som händer i hjärnan när någon stöts ut kan ge ledtrådar kring hur beroende fungerar.

Människan är känslig för att bli utstött. Det räcker med att någon bedömer en bild av dig för att de delar av hjärnan som förknippas med social utstötning aktiveras. Det visar ett forskningsprojekt på Linköpings universitet.

I studien som leddes av forskaren Irene Perini, lades ett antal tonåringar in i en magnetkamera där de fick se bilder på olika personer, inklusive bilder på sig själva. Bilderna på dem själva bedömdes av forskarna med en tumme upp eller en tumme ned. Alltså ungefär det som händer när man lägger upp bilder på sociala medier, till exempel Facebook. Samtidigt som tonåringarna tittade på dessa bilder studerades exakt vad som hände i deras hjärna.

Aktiveras vid drogsug

Effekten uppstod i de delar av hjärnan som kallas insula och cingulat-barken.  Och förutom att ge utslag vid social utstötning, aktiveras dessa delar också när man känner ett sug efter droger berättar Markus Heilig, beroendeforskare på Linköpings universitet.

Det verkar alltså finnas en koppling mellan att bli socialt utstött och att känna sug efter droger.

Kroppens egna opioider

När vi däremot umgås med vänner och familj, då ger kroppens egna smärtstillande så kallade opioidsystem oss en belöning. Kanske ger social utstötning en brist på belöning från kroppens egna opioider som gör att vi söker oss till andra droger?

–  Det är ungefär så hypotesen är, säger Markus Heilig. Klassisk forskning visade redan för länge sedan att när valpar separerades från mamma så gav de ifrån sig en form av nödsignaler. Men dessa kunde dämpas med morfin.

Kan man tolka detta som att den opioidberoende har ett hål av ensamhet i hjärnan som de försöker fylla med droger?

– Det är en otroligt viktig hypotes, men långtifrån bevisad, säger Markus Heilig. Det Irene Perini har gjort med sin forskning är att skapa en modell där vi kan börja få svar på de här frågorna, säger han.

Men i sitt arbete som läkare har han ändå fått många exempel på att detta skulle vara troligt.

–  Jag vet inte hur många patienter jag haft som sagt ”doktorn det här med att injicera heroin, det är som att få en kram av mamma”.

Studien publicerades i Scientific Reports.

Se mer om forskningen kring opioider i Vetenskapens värld : Dödliga piller, den första april klockan 20.00 i SVT2 eller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.