Åtta veckors träning gav stor hälsoeffekt

Uppdaterad
Publicerad

Två månaders intensiv träning förändrade hälsan hos alla de åtta deltagarna i SVT:s träningsexperiment Bästa träningen.

Under åtta veckor utsattes fyra par för ett experiment: De fick börja träna var sin träningsform och hålla i träningen under hela tvåmånadersperioden.

Omställningen var allra störst för Mikael och Rebecca Lindfors, som provade kampsport. De fysiska värdena förbättrades kraftigt, men träningen var samtidigt stressande för paret.

Åtta kilos viktminskning och rejält bättre blodvärden

På bara åtta veckor förändrades Mikaels riskprofil helt. Före experimentet hade han både förhöjda blodfetter och för högt blodsocker, men efter att ha tränat kampsport fyra gånger i veckan under två månader skedde stora förbättringar. Han gick ner åtta kilo i vikt och minskade midjemåttet med 12 centimeter. Det sänkte såväl kolesterolvärdena som blodsockret och blodtrycket sjönk, vilket innebär att hans risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar har halverats.

– Det här är början på något nytt, säger Mikael. Kurvan har vänt, men nu är det spännande att planera framtiden.

Han fru Rebecca Lindfors var i bättre fysisk form från början, men även hon förbättrade sina värden. Hennes styrka i bålen, balansen och kroppskontrollen utvecklades mycket under experimentets gång.

Träningsstress gav sämre sömn

Smolket i glädjebägaren var att den intensiva träningen påverkade deras psykiska mående, de kände sig stressade av passen och sov sämre.

– Det här vill jag stanna upp och göra något åt, säger Rebecca. Vi vill minska antalet pass i veckan till tre.

Johan och Therese Krupa Syllner som tränade yoga upplevde däremot mycket bättre sömn under träningsperioden. Bådas blodtryck sjönk, blodkärlen blev mindre styva (vilket minskar risken för hjärt- kärlsjukdom) och de kände sig mindre stressade. Bådas rörlighet och balans förbättrades också.

”Välbehag i vardagen”

– Det mest påtagliga är att träningen gör att vi upplever ett ökat välbehag i vardagen, säger Therese. Man blir taggad att fortsätta.

Sara Dobareh, som tillsammans med sin man Niklas Ornerud, tränade löpning förbättrade sin kondition med 15 procent och det var den största utvecklingen av alla medverkande. Dessutom ökade de sin vardagsaktivitet mest av deltagarna.

De satt en och en halv timme mindre under sina träningsveckor än de gjorde före experimentets början. Sara och Niklas förbättrade sina blodfetter och gick ner ett par kilo i vikt och Niklas sov bättre och bättre.

Promenader gav överraskande effekt

Mest överraskade över sina resultat var Edna och Tobias Lindberg. De rörde sig faktiskt till och med mer än löparna, när de lade om livet och började promenera i stället för att sitta i soffan. Deras utmaning var att gå minst 12 000 steg om dagen. Båda gick ner i vikt, minskade i midjemått, fick mindre styva blodkärl. Dessutom presterade de mycket bättre på arbetsminneproverna efter åtta veckor mer rörligt liv.

– Jätteroligt, säger Tobias Lindberg. Vi har ju inte ens tränat!

Alla paren har fortsatt att röra på sig efter experimentet avslutades.

Om träning och hur det påverkar hälsan kan du se i SVT-programmet Bästa träningen.

Experimentets upplägg

Åtta friska men otränade personer mellan 35 och 45 år skulle under åtta veckor med handledning av varsin coach skulle följa varsin träningsform. Coacherna hade fria händer att lägga upp träningen som de ville för att paren skulle förbättra sin hälsa och utveckla sina kunskaper inom respektive träningsform. Träningsformerna var kampsport, yoga, löpning och vardagsaktivitet. De medverkande tränade 3-4 gånger i veckan, utom vardagsmotionsparet som bröt stillasittandet så ofta som möjligt och skulle gå minst 12 000 steg om dagen.

Det här mätte vi

Samma prover togs på alla medverkande före träningsperioden och när den avslutades.

Vi mätte BMI, midjemått, blodtryck och vilopuls samt tog blodprov och undersökte blodkärlstyvhet. Följande analyserades: blodsocker, blodfetter, sänka och ALAT HBAc

Vi lät de medverkande bära aktivitetsmätare en vecka innan experimentet inleddes och sista träningsveckan. Här mättes antal steg per dag, tid i stillasittande och i olika nivåer av aktivitet från låg- till högintensiv för varje dygn.

Vi kontrollerade också balans (på ett ben på en balansprofil under en minut), hopphöjd (bäst av tre försök), situps (tre olika svårighetsnivåer), rörlighet (sit-and-reach samt shoulder flex) och så gjorde de maxtest på löpband (VO2max ”kondition” mättes)

Sömnen mättes genom självskattning och med aktivitetsmätare (veckan före experimentet och sista träningsveckan – de visade hur länge de medverkande sov, rörde sig under natten, hur ofta de vaknade och hur lång tid det tog att somna om). Vi undersökte sinnesstämning och upplevd hälsa (PANAS och enkäter) samt gjorde kognitionstest för arbetsminnet (n-back)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.