Tre makaka-apor fick träna på att räkna i en amerikansk studie. Det visade sig att de kunde lära sig att använda addition. Foto: Wikimedia Commons

Även en apa kan räkna matte

Uppdaterad
Publicerad

Med lite godis går allt, till och med att lära en apa att räkna matte. I en ny amerikansk studie får tre apor lära sig använda addition, för att maximera mängden välsmakande belöning.

Aporna fick lära sig ett system med 26 symboler som förknippades med en belöning i form av olika många droppar av en välsmakande vätska. När aporna fick välja mellan två olika symboler, valde aporna den med högst värde i 90 procent av fallen.

När forskarna istället visade två olika kombinationer av symboler, lärde sig aporna att välja den kombination som hade den högsta gemensamma summan.

Ny förmåga

– Jag tycker att studien visar på additionsförmågor som inte testats tidigare, säger Tomas Persson, som forskar i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet.

För att utesluta att det handlade om en inlärning av kombinationen av symbolernas resultat, användes tre olika symbolsystem; antal prickar på en skärm, arabiska siffror, och en annan typ av visuella symboler.

Addition lärdes in för ett av systemen. Det tog flera månader med daglig träning för aporna att lära sig additionsregeln. När ett nytt symbolsystem lärdes in, kunde aporna applicera sina nya additionskunskaper, utan att det behövdes läras in för det nya systemet.

– Det har varit ett problem att lära apor symboler för olika antal. De tycks inte ha förstått poängen och man ha fått nöta varje siffra och dess motsvarande antal som om man uppfann hjulet på nytt för varje symbol, säger Tomas Persson.

Lite tröga ändå

Men aporna verkar inte riktigt förstå helt ut. Det visade sig nämligen att när det bara fanns en liten skillnad mellan de två alternativen så gjorde aporna ofta fel, och kunde välja det lägre belönade alternativet av de två kombinationerna.

– Det finns det en viktig ledtråd till hur symbolerna fungerar hos dem i att de har svårt att bedöma vilket som är mest av två summor när de bara skiljer sig lite åt. Om man har en representation av ett precist antal, istället för en höftad mängd, så borde inte det problemet uppstå så genomgående, säger Tomas Persson.

– Det häftigaste med studien är att aporna förstått att nya betydelser kan uppstå av att klumpa ihop gamla betydelser.

Studien ”Symbol addition by monkeys provides evidence for normalized quantity coding” publiceras i veckans nummer av tidskriften PNAS.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.