Brännskador kan leda till en rubbad bakterieflora. Foto: Istockphoto/TT

Avföring kan återställa tarmfloran hos brännskadade

Uppdaterad
Publicerad

Svenska forskare ska för första gången testa om det går att återställa tarmfloran hos brännskadade genom att transplantera avföring. Det kan minska risken att drabbas av svåra infektioner.

Tarmflorans betydelse för vår hälsa blir allt tydligare, och tidigare forskning har visat att det finns kopplingar mellan en rubbad sammansättning av mikroorganismer i vårt mag- och tarmsystem och förhöjd risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, övervikt och diabetes.

Men man misstänker att även svåra brännskador kan få stora konsekvenser för tarmfloran, vilket kan leda till en ökad risk för livshotande infektioner och blodförgiftningar en lång tid efter att de akuta brännskadorna läkt.

Spara avföring

Nu inleds en studie på brännskadecentrum vid Akademiska sjukhuset i Uppsala där 50 brännskadade patienter kommer att få lämna avföringsprov när de kommer in till sjukhuset.

Avföringen kommer att analyseras och sparas.

Efter att patienterna avslutat sin behandling kommer en del att få små mängder av sin ursprungliga avföring återförd in i tarmsystemet, vilket man hoppas kan leda till att de ”goda” bakterier som fanns i den tidigare tarmfloran ska konkurrera ut eventuella multiresitenta bakterier andra skadliga mikroorganismer som fått möjlighet att växa till:

– Det här kan vara ett sätt att återställa den ursprungliga, friska tarmfloran och bli kvitt de resistenta bakterier som haft möjlighet att ta över under vårdperioden då patienten fått mycket antibiotika, säger Fredrik Huss, överläkare på brännskadecentrum vid Akademiska sjukhuset.

Kan fungera även för andra patienter

Forskarna kommer sedan undersöka om avföringstransplantationen leder till att patienten får tillbaka sin tidigare tarmflora, och om det i så fall minskar risken för olika infektioner.

Om det visar sig vara en framgångsrik metod, så menar Fredrik Huss att det skulle kunna hjälpa även andra patientgrupper, vars tarmflora förändrats på grund av antibiotikabehandling och långa perioder i sjukhusmiljö:

– Det kan ju vara så att det här är ett sätt som även skulle kunna användas i andra sammanhang och för andra skador som på olika sätt rubbat den friska tarmfloran.

Studien kommer att pågå under två år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.