En lösning på de långa väntelistorna kan vara en behandling som kallas för avsensibilisering. Foto: TT

Ny metod kan underlätta njurtransplantationer

Uppdaterad
Publicerad

Långa väntelistor, dyra behandlingar och många risker. Det är några av problemen som drabbar patienter som väntar på njurtransplantationer. En lösning på de långa väntelistorna kan vara en behandling som kallas för avsensibilisering.

Att vänta på att få en ny njure som passar kan ta väldigt lång tid. Då väntelistorna är så pass långa, kan många som väntar på en matchande donator riskera att aldrig hitta någon njure som immunsystemet accepterar.

Den brittiska tidskriften ”The New England Journal of Medicine”, har presenterat en ny studie som visar att avsensibiliseringsbehandling är lönsamt och kan rädda många liv – trots alla risker som behandlingen kan innebära.

Filtrerar antikroppar

Behandlingen går ut på att man filtrerar antikropparna ur patientens blod. Sedan ges en sats av andra antikroppar till patienten, som i sin tur skyddar immunförsvaret under tiden den genererar egna antikroppar.

Det är ännu oklart varför, men de nya antikropparna är mindre benägna att attackera ett nytt organ. Fördelen med den här behandlingen är att man inte längre behöver vänta på en matchande donator utan kan istället ta emot en njure från vem som helst. En riskabel metod som ändå visar sig vara bra för en del.

Ingen ny behandling men överraskande resultat

Den brittiska studien visar att en stor del av de patienter som behandlats med den metoden fortfarande levde efter åtta år jämför med patienter som stod kvar på väntelistan för att få en matchande donator.

Den här behandlingen är för sig inte ny men Bo-Göran Ericzon, professor i transplantationskirurgi vid Karolinska institutet, är ändå överraskad av siffrorna som studien visar.

– De har sett att om man ändå transplanterar de här patienterna trots att den här behandlingen är riskabel, så är det bättre än att vänta på att få en donator som passar.

För svensk vård kan det här resultatet få till följd att fler människor kan räddas.

– Det ger en ökad mod för verksamheterna att ta de här riskerna än att låta patienterna vänta, säger Ericzon.

Fakta

1.025 patienter med icke-matchande donator jämfördes med lika stort antal patienter som var kvar i väntelistan för organdonation.

76.5 procent av de som avsensibiliserades levde efter åtta år.

Jämfört med 62.9 procent av dom som stod kvar på listan och lyckade få en matchande donator.

Bland de som stod kvar på listan och aldrig fick en donator, levde 43.9 procent efter åtta år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.