Foto: SVT Arkiv

Avskogning övervakas från rymden – minskar koldioxidutsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Avskogningen i Afrika minskade med 18 procent under två år tack vare satellitövervakning. Det räddar djur-och växtliv och sparar in koldioxidutsläpp. 

Landförändringar såsom avskogning för att till exempel ge plats till jordbruk ligger bakom mellan 6 och 17 procent av de globala koldioxidutsläppen. Att bevara skogen är därmed en viktig pusselbit i kampen mot klimatförändringarna. 

Kan snabbt agera vid förändring

I en ny studie publicerad i Nature Climate Change har forskare studerat avskogning i 22 låg- och medelinkomstländer mellan 2011 och 2018. De använde högupplösta bilder från satelliter för att övervaka stora områden täckta av skog. Var åttonde dag togs nya bilder av skogen. När det skedde en förändring i bilderna till följd av att skogen avverkades så skickades en varning ut via email till de som prenumererar på tjänsten. Systemet som forskarna har utvecklat gör det möjligt att snabbt se förändringar. 

– Fördelen är att man kan agera väldigt snabbt för att förhindra avverkningen, säger Deliang Chen, professor i fysikalisk meterologi vid Göteborgs universitet som har läst studien. 

”Kommer varningar varje vecka”

Tekniken har länge använts för att analysera markanvändningsförändringar. Men det som har varit problematiskt är att det har varit för dålig upplösning och att informationen har kunnat avläsas först efter ett år ungefär – inte så ofta så att beslutsfattare har möjlighet att agera i realtid.

– Det här är det första system som är globalt, har en hög upplösning och kommer med varningar varje vecka, säger Jennifer Alix-Garcia, professor vid Oregon State University och en av forskarna bakom studien. 

Forskarna kunde se att avskogningen i Afrika minskade med 18 procent under två år till följd av varningssystemet. Däremot minskade inte avskogningen i Asien och Sydamerika lika mycket. Forskarna vet inte säkert vad skillnaden beror på, men de spekulerar att det kan ha att göra med att Sydamerika och Asien sedan tidigare haft övervakningssystem – om än inte lika utvecklade. 

Politisk osäkerhet käppar i hjulet

En annan orsak är att det råder politisk turbulens i två länder med stora skogsarealer i Sydamerika – Colombia och Venezuela där viljan att agera har varit låg. 

– Den här studien kommer att ha stor betydelse för länder som inte har kapacitet att övervaka, antingen på grund av resursbegränsning eller politisk vilja. Man kan inte skylla på att man inte vet vad som händer. Jag tror att de länder som inte gör något mot avskogning kommer att bli tvungen att agera med den här tekniken, säger Deliang Chen. 

Varje år kunde 495 kvadratkilometer med skog sparas i Afrika tack vare satellitövervakningen. Det motsvarar 70 000 fotbollsplaner. Det innebär att mycket koldioxid kunde sparas, men även växt- och djurliv.

– Skogen erbjuder ju så mycket annat. Inte bara för människor, utan för biodiversitet, säger Deliang Chen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.