Bakåtvänd i vagnen bäst

Publicerad

Ha koll på omgivningen eller ha koll på föräldern, det är frågan då barnvagnsföraren ska välja åt vilket håll barnet ska sitta under turen. Nu visar forskning att det bästa för barnet är att åka baklänges.

De flesta barn som lämnat liggvagnsstadiet åker framåtvända i sina vagnar. Möjligen beror detta på att barnen antas vara mer roade av att se omgivningen och gatulivet snarare än sina föräldrar.

Barnpsykologisk forskning som presenteras senare under dagen vid en föreläsning på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, visar att det faktiskt inte stämmer. Barnen har mer utbyte av att kommunicera med sin vårdnadshavare.

Bättre kommunikation
Susanne Zeedyke vid University of Dundee i Storbritannien, som nu alltså är i vår huvudstad för att förmedla sina resultat, har ingående studerat barn som åkt framåtvända och bakåtvända i vagn. Hon har funnit att barnen mår bäst av att åka baklänges.

Det beror enligt Zeedyke på att de då kommunicerar bättre med föräldern. Det leder till fler skratt, mindre stress och lägre puls jämfört med barn som dras framlänges. Viktigast av allt är kanske att föräldern, eller vårdnadshavaren pratar mer med sitt barn som dras baklänges, vilket gynnar barnets språkutveckling.

– Det här är en omtvistad fråga som har varit på tapeten länge. Det här är första gången det blir bevisat att bakåtåkande i vagn är bättre för barnet. Vi är glada att kunna presentera den första vetenskapliga studien i ämnet, säger Hugo Lagercrantz, barnläkare, professor och ledamot i Karolinska Institutets kulturråd som anordnat föreläsningen.

Annelie Larsson
SVT Vetenskap

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer