Bakterier kan ge snällare solkrämer

Uppdaterad
Publicerad

Rädslan för hudcancer gör att fler använder solkräm. Men det finns en baksida. Många solkrämer innehåller allergiframkallande ämnen. Nu sätter forskare sitt hopp till solskydd framställda av bakterier.

När solens strålar tittar fram på vårkanten kommer larmrapporterna om solens farliga UV-strålning som kan orsaka cancer. Forskare vid Göteborgs universitet och Chalmers har studerat effekterna av UV-skyddet och kommit fram till att ämnena som ska skydda mot UV-strålarna kan i många fall framkalla allergier när de kommer i kontakt med huden.

-Tyvärr kan flera av de kemiska UV-filerna som används i solkrämer orsaka kontaktallergier, i sig själva eller då de utsätts för solljus. Därför har vi studerat ett UV-filter som naturligt i vissa bakterier och lyckats framställa det på kemisk väg, säger Isabella Karlsson, doktorand på institutionen för kemi vig Göteborgs universitet.

Reaktion mot läkemedel

Isabella Karlsson har också studerat UV-filtret Oktokrylen som förekommer i många solkrämer. Oktokrylen har ökat i popularitet eftersom det inte bryts ner av solljus.

De senaste åren har dock forskare nått av rapporter om att oktokrylen kan framkalla allergiska reaktioner. När forskarna studerade oktokrylen fann de att många som drabbades av allergier också fick allergiska reaktioner av läkemedlet ketoprofen, som förekommer i många smärtstillande preparat.

-I våra studier testade vi 172 patienter med misstänkta hudreaktioner mot solkrämer eller ketoprofen. Det visade sig att 23 av de testade patienterna reagerade på UV-filtret oktokrylen, säger Isabella Karlsson.

Nya krämer dröjer

Ämnet som forskarna tror kan leda till hudkrämer som är snällare mot huden heter scytonemin. Det produceras naturligt av så kallade cyanobakterier som lever på platser med starkt naturligt solljus. Ämnet fångar upp UV-ljuset och skyddar därmed bakterien från att skadas av solen.

Forskarna, som framställt scytonemin på konstgjord väg uppger dock att det krävs ytterligare forskning innan ämnet kan tillsättas i solkrämer.

Andreas Liebermann

andreas.liebermann@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.