Se hur barkborrar tar över ett träd och hur de kan öka risken för stora skogsbränder. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Barkborrar ökar risk för nya skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Både i Sverige och i andra länder ökar barkborrars angrepp på skog. Det varmare klimatet bidrar kraftigt till angreppen, menar internationella forskare.

I Kalifornien har över 120 miljoner träd dött av barkborreangrepp på bara fem år. Även i Sverige och övriga Europa ökar angreppen.

– Här har vi ett träd som drabbats av torka, och när träden drabbas så här så utsöndrar de gasen eten, som barkborrarna kan lukta sig till, förklarar biologen Patricia Maloney.  

Barkborrarna känner alltså på lukten vilka träd som blivit uttorkade och som är enklast att angripa. Torkan gör också att vissa träd förlorar förmågan att bilda kåda, som är ett naturligt insektsskydd hos många barrträd.

Klimatkrisen

När barkborrar dödar träd så blir dessa träd också till nytt potentiellt bränsle för skogsbränder. Enligt forskarna bidrar det till fler stora och farliga skogsbränder, så kallade megabränder.

Försök att odla fram tåligare plantor

I Kalifornien försöker nu Patricia Maloney tillsammans med sina kollegor att hjälpa skogen att klara av ett varmare klimat.

– Våra ursprungliga trädsorter kan ha en möjlighet att anpassa sig, säger hon.

Tillsammans med sina kollegor har hon samlat in skott från trädexemplar som visat sig kunna stå emot det varmare klimatet och barkborrarna. Forskarna har sedan odlat nya skott av dessa mer motståndskraftiga träd som de nu planterar ut.

– Det här är förhoppningsvis de träd som kan överleva den varmare, torrare framtiden, förklarar hon.

Se mer om skogsbränder i Vetenskapens värld den 12 och 19 juli i SVT2, 20:00 eller redan nu på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet