Barn lider av D-vitaminbrist

Uppdaterad
Publicerad

Finland har skärpt sina rekommendationer för D-vitamin till barn och nu anser flera experter i Sverige att Livsmedelsverket bör följa Finlands exempel. En fjärdedel av barnen i Sverige kan lida av D-vitaminbrist, visar en färsk rapport.

De flesta barn klarar sig lindrigt undan med D-vitaminbrist men tyvärr inte alla.

Kan påverka hjärnan

-Det kan vara mycket allvarligt. Om man har D-vitaminbrist påverkar det skelettet, hjärnan och immunförsvaret, säger barnhälsovårdsöverläkare Margareta Blennow.

-Patienter kommer in med kramp, hamnar på intensivvårdsavdelningen och i värsta fall får de hjärnskador efteråt, säger Lars Sävendahl, barnläkare Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Den som lever i ett land där solen lyser året om behöver inte oroa sig, då bildar kroppen själv D-vitamin via huden. Men vi som tvingas leva med begränsat solljus måste kompensera genom att äta D-vitaminrika livsmedel som feta fiskar och mejeriprodukter.

Men det är lättare sagt än gjort, för att få i sig den rekommenderade dagliga dosen via mjölk så behöver man dricka mer än två och en halv liter om dagen.

För små barn är det i princip omöjligt, därför rekommenderas barn i Sverige D-vitamindroppar upp till två års ålder och upp till fem års ålder om barnet tillhör en riskgrupp.

Tonåringar får tillskott

Men i Finland har man länge ansett att det är för lite och i veckan skärpte man man rekommendationerna ytterligare: Alla barn upp till 18 års ålder ska ta extra d-vitamintillskott. Och nu anser flera läkare i Sverige att Livsmedelsverket bör följa Finlands exempel.

-D-vitaminbrist förekommer hos mellan 20 och 30 procent av barnen i åttaårsåldern. Det tycker jag är en ganska bra anledning till att öka D-vitaminintaget hos den svenska befolkningen, säger Lars Sävendahl.

Frustration

Barnläkarna i Sverige har länge varit oroade över att många barn har D-vitaminbristen. Att Finland tar ytterligare ett steg har skapat frustration gentemot Livsmedelsverket.

Men än så länge anser Livsmedelsverket att det finns för lite forskning kring hur många barn i Serige som har D-vitaminbrist.

Dessutom bör man vara försiktig så att barnen inte får i sig för mycket D-vitamin, anser man.

-Det finns alltid anledning att vara försiktig när man ger supplement. Man måste vara observant på att det kan bli feldoseringar, säger Irene Mattisson på Livsmedelsverket.

Låg risk

Men Lars Sävendahl håller inte med.

-Risken att få i sig för mycket D-vitamin är väldigt låg. Man kan dricka tio gånger så mycket mjölk, alltså 25 liter om dagen, utan att få i sig för mycket D-vitamin.

-Det är i princip omöjligt att förgifta sig med D-vitamin genom kosten. Via D-vitamindropparna finns det en otroligt hög säkerhetsmarginal, säger han.

Katia Elliott

katia.elliott@svt.se

D-vitamin

• D-vitamin, som egentligen är ett hormon, bildas i huden med hjälp av solljus. Andra källor är fet fisk som lax, makrill, sardiner, sill och ål, samt i viss mån också ägg och kött. Berikat margarin och mjölk täcker en del av vårt behov.

• Hur mycket vitamin D vi behöver varierar med ålder och kön. En tumregel är att kvinnor och män behöver 7,5 mikrogram per dag, gravida och ammande kvinnor 10 mikrogram per dag.

• D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist kan orsaka rakit (engelska sjukan) hos barn och osteomalaci (benuppmjukning) hos vuxna.

Livsmedelsverket/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.