Foto: TT.

Barnens surfande kan ge allergi

Uppdaterad
Publicerad

I USA har en elvaårings allergi knutits till hans flitiga användande av surfplattor.

– Det är många laptops som avger nickel i en sådan stor mängd att det har orsakat besvär, säger Carola Lidén, professor vid Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet.

Nyligen gjorde hennes medarbetare en undersökning av 34 bärbara datorer av olika märken. Studien visade att två av fem datorer gav utslag i forskarnas nickeltester och därmed kan anses utgöra en allergirisk.

Besvärande hudutslag

Ett konkret fall av ett barn som har drabbats av nickelallergi av hemelektronik rapporteras också nu i tidskriften Pediatrics. En elvaårig pojkes besvärande hudutslag spårades på ett sjukhus i USA till det dagliga användandet av en surfplatta från Apple av äldre modell.

Utslagen var så allvarliga att pojken fick stanna hemma från skolan men läkte snart då delar av Ipaden täckts för att minska hudkontakten med metallen.

Vanlig orsak till kontaktallergi

Nickel är den vanligaste orsaken till kontaktallergi. Utöver elektronik finns flera andra vanliga källor i vardagen – till exempel nycklar, smycken och dörrhandtag.

Inom EU har det införts regler som Lidén hoppas kan minska risken att få nickelallergi av elektronik. I dag är närmare var femte kvinna och tre procent av männen i unionen drabbade.

Kvinnor mer utsatta

  • Det finns stora skillnader mellan kvinnor och män när det gäller hur många som drabbas av nickelallergi.
  • När nickelallergi först upptäcktes för mer än 100 år sedan var det en manlig yrkessjukdom hos förnicklare.
  • På 1930-40-talet övergick det dock till att främst drabba kvinnor på grund av nickelkontakt genom örhängen och strumpebandsspännen.
  • I dag är nickelallergi så vanligt att det kan räknas som en folksjukdom, men kvinnor är fortsatt mer utsatta.
  • Orsaken till skillnaden mellan könen är inte genetiska utan handlar till exempel om skillnader i klädvanor.

Källa: Carola Lidén, professor vid Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet ( TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.