Barnkära gorillapappor får fler barn

Uppdaterad
Publicerad

Att slåss och visa dominans verkar inte vara allt som krävs för att locka till sig en hona om man är en bergsgorilla. Gorillahanar som tar hand om sina och andras barn har nämligen större lycka när det kommer till att para sig.

En ny studie, som publicerats i Nature, av bergsgorillor i Rwanda i Afrika visar att de gorillapappor som vårdar och gosar med sina och andras barn, får ungefär fem gånger så många barn än pappor som är mer frånvarande.

En vinnande strategi

Forskare har tidigare sett det som en dålig strategi för primater att bry sig om barn. De har trott att gorillahannarna tjänar mer på att konkurrera ut andra hannar istället för att lägga tid på att ta hand om barn.

— Vi har länge vetat att bergsgorillor tävlar med varandra för att få honornas uppmärksamhet. Men även efter man kontrollerar för dominans, ålder och möjlighet att para sig så är det hannarna med sociala band till barnen som lyckas bäst, säger Stacy Rosenbaum, huvudförfattare för studien i ett pressmeddelande.

40 procent av de manliga bergsgorillorna i Volcanoes nationalpark i Rwanda har enligt studien fått fler barn ju mer tid de spenderat med barnen. De har då tagit hand om alla barn i den sociala gruppen, oavsett om det är deras egna eller ej.

— En trolig tolkning är att honorna väljer vem de ska para sig med baserat på gorillahannarnas interaktioner med barnen, säger Christopher Kuzawa, professor i antropologi vid Nortwestern University i ett pressmeddelande.

Aphonorna ser helt enkelt att det finns någon slags fördelar med närvarande fäder.

Människopappor

Forskarna studerar för tillfället vidare om hormonförändringar kan vara en av orsakerna till gorillornas beteende. Man vet att i mänskliga pappor sjunker testosteronet i kroppen när de får barn och man tror att det kan hjälpa dem fokusera på sina nyfödda.

— Bergsgorillor och människor är de enda stora apor där hanarna regelbundet utvecklar starka sociala band med barn. Genom att lära oss vad och varför gorillor gör som de gör, kan vi lära oss mer om hur människor utvecklade sin mer involverade form av faderskap, säger Stacy Rosenbaum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.