Läkaren: ”Mycket oroande utveckling för barnen”

Uppdaterad
Publicerad

Oron över smittspridningen bland barn ökar.

Regeringen borde ha väntat med att släppa på restriktionerna till att barn och unga vaccinerats, menar barnläkaren och professorn i immunologi Petter Brodin. 

– Det är väldigt olyckligt att man släpper alla restriktioner nu, säger han.

Från olika håll i landet rapporterar barnläkare och barnakuter om en kraftig ökning av antalet barn med svåra virusinfektioner. Olika virus, bland annat rs-viruset och även den nya deltavarianten av coronaviruset, sprids nu snabbt bland barn och unga. Sjukfrånvaron är hög på förskolor och skolor och belastningen stor inom sjukvården.

– Jag är mycket oroad över läget. Virusspridningen är klart större nu än normalt vid skolstarten, säger Petter Brodin.

Coronapandemin

Ingen immunitet bland barn 

Under pandemin har förekomsten av rs-viruset varit lågt. Men det innebär även att få barn har ett utvecklat ett skydd mot dessa virus.

– Detta i kombination med att barn inte har vaccinerats mot corona gör läget mycket bekymmersamt, säger Petter Brodin.

Den dominerande deltavarianten ökar risken för att barn bli sjuka av cornaviurset, även om de flesta barn fortfarande inte blir allvarligt sjuka. I dag får alla över 16 år vaccinera sig mot coronaviruset men hittills har Folkhälsomyndigheten sagt nej till vaccin till barn under 16 år.

Men nu har Barnläkarföreningen svängt i frågan och är nu för vaccin till barn från 12 år. 

Mycket få biverkningar hos barn 

Det är en svår avvägning som myndigheterna behöver göra inför ett beslut om att vaccinera även mindre barn. Barn blir sällan svårt sjuka av viruset och därför den så kallade risk-nytta balansen annorlunda än för vuxna. Färskt i minne finns även följderna av massvaccineringen under svininfluensan då ett antal barn i Sverige drabbades av narkolepsi. 

Men Petter Brodin menar att vaccinet hittills visat sig mycket säkert även för mindre barn och därför bör även Sverige ändra sin nedre åldersgräns. Han tror att Folkhälsomyndigheten kommer med ett besked i frågan inom kort.

– Vi borde ha vaccinerat alla över 12 år före skolstarten, säger Petter Brodin.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet