Det är väl känt att livsstilsfaktorer, som övervikt, rökning och hög alkoholkonsumtion, påverkar livslängden bland äldre. Men om det även gäller personer som är 75 år eller mer har hittills varit okänt.
Så en grupp forskare i Sverige undersökte skillnaderna i livslängd bland vuxna i åldern 75 år och äldre och letade kopplingar till olika påverkbara faktorer – som levnadsvanor, fritidsaktiviteter och sociala nätverk.
Hälften levde i över 90 år
Forskarna följde drygt 1800 personer under 18 år (1987-2005) och tittade på deras ålder, kön, yrke, utbildning, livsstil, sociala nätverk och fritidsaktiviteter. 92 procent av deltagarna avled under studien men hälften av dem levde längre än 90 år.
Resultaten visade att de som levde längst oftare var högutbildade kvinnor med friskare levnadsvanor, med ett rikare socialt liv och fler fritidsaktiviteter.
”Våra resultat tyder på att goda levnadsvanor även vid hög ålder kan förbättra livslängden – troligen på grund av att du blir mindre sjuk”, skriver forskarna.
Det hjälper att sluta i tid
Rökare dog i genomsnitt ett år tidigare än icke-rökare men före detta rökare hade ungefär samma överlevnad som de som aldrig rökt. Enligt forskarna tyder det på att om man slutar röka i medelåldern så minskar risken för att rökningen leder till en tidigarelagd dödsdag.
Av fritidsaktiviteterna var det fysisk aktivitet som hade mest positiv påverkan på livslängden. Den genomsnittliga livslängden hos deltagarna i studien som regelbundet simmade, promenerade eller gjorde gymnastik var två år längre än hos de som inte tränade.
Gäller också ännu äldre
Sammantaget så levde deltagarna med låg riskprofil – de med en hälsosam livsstil, som deltog i minst en fritidsaktivitet och som hade ett rikt eller måttligt rikt socialt liv – 5,4 år längre än de med hög riskprofil – ohälsosamma levnadsvanor, inget deltagande i fritidsaktiviteter och ett begränsat socialt liv.
Även bland personer i åldern 85 år eller äldre och personer med kroniska sjukdomar var den genomsnittliga livslängden fyra år längre för dem med en låg riskprofil.
”Kopplingen mellan fritidsaktiviteter, rökning, socialt liv och längre livslängd fanns alltså till och med kvar, om än något försvagad, hos 85-åringar och äldre och hos dem med kroniska sjukdomar”, skriver forskarna.