Behandlad acne minskar självmordsrisk

Uppdaterad
Publicerad

Svår acne är ett gissel, som behöver behandlas. Hittills har man varit ganska försiktig med att förskriva de kraftigaste medlen, då man har haft misstankar om att de kan framkalla depressioner och självmordstankar. I det valet har man inte velat skriva ut substansen isotretinoin, med varunamnet Roaccutan annat än i de allra värsta fallen.

I en tillbakablickande studie av närmare 6000 patienter som behandlats med isotretinoin under 1980-talet, har man jämfört data med Socialstyrelsens för att utröna i vad mån medicineringen påverkat livslusten. Studien visade att patienterna mådde dåligt, men att det startade innan läkemedlet sattes in, inte som en följd av isotretinoin.

Risken för självskada ökade under behandlingen, och även kort efter behandlingen, men den viktigaste slutsatsen var att det var acne-sjukdomen i sig som var orsaken till depressionen och livsledan. Tre år efter behandlingens slut var risken för självmord på samma nivå som i resten av befolkningen.

Att svår acne är en plåga för en osäker tonåring liksom för vuxna med acne är lätt att förstå. Obehandlad kan den leda till långt lidande. Men läkemedlet har en rad biverkningar och är tämligen giftigt i överdos.

Viss försiktighet bör därför visas även i fortsättningen när man tar isotretinoin. I studien rekommenderas också att man följer upp acnepatienter noga med avseende på deras psykiska hälsa.

Studien är publicerad i British Journal of Medicine och har utförts på Karolinska institutet.

Annlouise Martin

Vetenskapsnyheterna SVT

Fakta:

Läkemedlet, som har olika namn i olika länder, är ett förändrat A-vitamin, och det kraftigaste man har att sätta in mot acne. Man vet att det kan ge fosterskador, att det kan påverka levern, det kan öka trycket inne i skallen och ger mycket torr hud. Man försöker därför ofta med lite mildare läkemedel först, A-vitaminsyra eller antibiotika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.