Foto: Uppsala Universitet/TT

Beroendeforskare: Bästa lösningen just nu

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsverkets beslut att låta vissa svenska patienter få cannabis på recept är just nu det bästa alternativet, men innebär också risker. – Det kan användas av dem som vill få marijuana legaliserat för att tjäna pengar på det, säger beroendeforskaren Fred Nyberg.

Beroendeforskaren Fred Nyberg, verksam vid Uppsala universitet, delar analysen att cannabis i vissa fall kan vara det enda som förmår lindra smärtan hos nervskadade patienter. Samtidigt menar han att substansen THC innebär risker. 

Följt fallet

Nyberg har följt fallet med ryggmärgsskadade Andreas Thörn, som dömts för narkotikabrott för att han odlat cannabis för att behandla sina smärtor. Thörn har nu fått tillstånd från Läkemedelsverket att få cannabis utskriven på recept av sin läkare.

Fallet Andreas Thörn

Enligt Fred Nyberg är detta just nu den bästa lösningen: Det sker under kontrollerade former, det finns en medicinskt fastställd diagnos och de alternativa behandlingsformer som står till buds fungerar inte.

– De här patienterna är motiverade att låta läkare kontrollera intaget. Dessutom är de klart över 20 år gamla och då är de negativa effekterna inte så påtagliga. 

Skadeverkningar

Enligt Fred Nyberg kan obehandlad cannabis ha en rad skadeverkningar. Det handlar dels om faran att hamna i beroende och dels att THC kan orsaka störningar på minnet och andra kognitiva funktioner. Riskerna är störst för användare som är under 18 år.   

Den cannabis som Andreas Thörn nu får på recept – i praktiken marijuana – ska inte rökas utan tas oralt – det vill säga via munnen. Till exempel genom att lösa upp det i smör och baka med det. Då är riskerna för beroende och andra biverkningar relativt små, anser Fred Nyberg.

– Men det finns en risk att Läkemedelsverkets beslut kan uppfattas som att ”cannabis är ett läkemedel och därför ofarligt” och så tolkar folk som att det är fritt fram att börja röka. 

Är du orolig för att det uppfattas så? 

– Det kan användas av dem som vill få marijuana legaliserat för att tjäna pengar på det. Det finns oerhört starka lobbykrafter som försöker åstadkomma en sådan förändring. 

Läkemedel saknas

I grunden är Fred Nyberg positiv till cannabis som smärtlindring, men menar att det då bör ske med godkända läkemedel där biverkningarna minimerats. Problemet är att dessa läkemedel inte är framtagna ännu.  

– Jag hoppas att de som håller på och forskar på detta lyckas så småningom. På sikt hoppas jag på ett bra läkemedel, men det bygger på att man först tagit reda på exakt vilken substans som är verksam samt att det klarat alla tester och krav som ställts upp. Att bara godkänna obehandlad cannabis som läkemedel är inget alternativ, även om det finns krafter som vill det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Andreas Thörn

Mer i ämnet