Berusade vet om att de gör dumheter

Uppdaterad
Publicerad

Nästa gång du gjort något i fyllan och villan kan du inte skylla på att du inte visste vad du gjorde. Saken är den att du inte brydde dig.

-Det går inte att skylla på att man inte visste vad man gjorde, säger Bruce Bartholow, docent i psykologi vid Missouri-Columbia universitetet.

Bruce Bartholow är en av forskarna som gjort tester på 67 försökspersoner.

Dra i bromsen

Det visade sig att alkoholen påverkar den mekanism i hjärnan gör att vi skärper oss, som så att säga får oss att dra i bromsen när vi håller på att göra något olämpligt, skriver nykterhetsrörelsen IOGT-NTO:s tidning Accent.

-När mekanismen fungerar stannar personen upp och försöker undvika att göra samma misstag igen. Tillförs alkohol ökar sannolikheten för att individerna ska ignorera den stoppsignalen, trots att de är medvetna om vad de gör, säger Bruce Bartholow.

Forskarna gjorde studien på personer i åldrarna 21 till 35. En tredjedel av dem fick drinkar utan alkohol, utan att veta vad de innehöll. En tredjedel fick alkohol utan att veta om det och en tredjedel visste att de fick alkohol.

Förändringar i humöret

De som drack alkohol fick en mängd som väntades ge dem en alkoholhalt strax under 0,8 promille. Därefter fick de utföra ett antal uppgifter där man lätt kunde göra misstag.

Förändringar i humöret mättes av forskarna liksom hur försökspersonerna löste uppgifterna. Dessutom undersökte man hur de uppfattade att de lyckats med uppgifterna.

Hos dem som inte fått någon alkohol hade normal aktivitet i de delar av hjärnan som uppfattar misstag.

Små ansträngningar

Till skillnad från dem som inte druckit alkohol gjorde de som druckit alkohol bara små ansträngningar att rätta till misstagen eller struntade helt enkelt i dem och fortsatte – detta även om de var medvetna om att de gjort fel.

Det som forskarna såg under testet bekräftades när försökspersonerna intervjuades efteråt.

Örjan Magnusson

orjan.magnusson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.