”Biffen ger dig cancer”

Uppdaterad
Publicerad

En brittisk rapport pekar ut både rött kött och bearbetat kött, som korv, som viktiga orsaker till tarmcancer.

Nästan hälften av alla fall av tarmcancer skulle kunna förhindras om folk åt mindre kött och mer fibrer, menar brittiska forskare i den mest omfattande rapporten om tarmcancer som hittills gjorts.

Det var i en 850-sidig rapport som presenterades igår som cancerexperterna menade sig kunna presentera ”övertygande bevis” för att tarmcancer ofta har sin grund i att människor äter mycket av både bearbetat kött, som skinka och korv, och rött kött, som nötkött och fläskkött.

Redan tidigare har man inom forskning tyckt sig se ett samband mellan kött och tarmcancer, senast när World Cancer Research Fund (WCRF) år 2007 presenterade en rapport om sambandet.

263 forskningsrapporter

Nu har cancerforskare vid Imperial College i London studerat 263 forskningsrapporter från de senaste fyra åren, och resultatet menar man är tydligt: Den nya forskningen visar ännu tydligare på att det finns ett samband mellan just köttkonsumtionen och tarmcancer.

Samtidigt pekar cancerforskarna ut livsmedel som man menar ger ett skydd mot tarmcancer. De senaste årens forskning visar tydligt att fullkornsprodukter, baljväxter, frukt och grönsaker ger kroppen ett skydd mot att drabbas.

Bönder kritiserar forskarnas slutsatser

Företrädare för de brittiska lantbrukarna reagerade igår snabbt på cancerforskarnas rapport.

– Det här hjälper inte konsumenterna. Vanliga konsumenter njuter av kött som en del av en balanserad diet, och köttet spelar en värdefull roll i den dieten, sade Chris Lamb, representant för de brittiska köttbönderna, till The Guardian.

Lamb menade att risken för cancer snarare ligger i att folk äter för mycket samt konsumerar alkohol. Att peka ut köttet som forskarna nu gör är inte rättvist, enligt Lamb.

Linus Brohult

SVT Vetenskap

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.