Billiga varor orsakar dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

När du köper ett par billiga byxor från till exempel Asien bidrar du till att människor dör i förtid där. Men de skadliga partiklarna från industrierna kan faktiskt också sprida sig hit med hjälp av transporterna.

– Vi måste röra oss bort från slöseriet i vår livsstil. Ett sätt är att undvika billiga produkter och istället satsa på kvalité. Vi är globalt sammanlänkade och ingen står utanför miljöpåverkan. Det krävs en global lösning på problemet, säger Dabo Juan, en av forskarna bakom studien.

En ny studie i den vetenskapliga tidskriften Nature visar att skadliga partiklar från utsläpp inte bara orsakar ohälsa och död där de släpps ut, utan att de även transporteras med vatten och vind eller varutransporter. Det betyder att partiklar som bildats av industrier i andra länder kan nå hela vägen till oss.

Ekonomer, epidemiologer och miljöforskare från bland annat USA, Kanada, Storbritannien och Kina har räknat fram hur stor påverkan vår konsumtion av varor har när det gäller spridningen och dödligheten av skadliga partiklar.

Leksaker och kläder

Skadliga partiklar släpps främst ut vid tillverkningen av kläder, leksaker och mobiltelefoner. Själva exporten av dessa varor för med sig partiklarna till andra länder.

– Vår studie visar att internationell handel har ökat det avstånd som partiklarna kan sprida sig över och därmed spridit ut de negativa hälsoeffekterna. Det är första gången man kvantifierat den internationella handelns påverkan på luftföroreningar och den dödlighet det medför i olika regioner, säger Qiang Zhang, en av forskarna bakom studien.

Andra platser

I studien beräknar forskarna att 90 procent av de dödsfall under 2007 som berodde på luftföroreningar orsakades av små och skadliga partiklar bestående av fragment av material, så kallade PM2.5. Detta motsvarar 3,45 miljoner dödsfall i världen.

Av dödsfallen beror tolv procent på att partiklarna spridits med vind och vatten och hamnat en bra bit ifrån industrierna och 22 procent av dödsfallen hade koppling till transporten av varor mellan länder.

–  Det är inte bara kineser som dör när USA köper kinesiska varor utan även USA råkar ut för skadliga partiklar. Så det är mer komplicerat och involverar alla, säger Steven Davis, en av forskarna bakom studien.

Politisk fråga

Tom Bellander är professor på Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholms läns landsting. Han säger att man redan vet att vissa typer av luftföroreningar kan spridas långt men att det är intressant att forskarna satt in det i ett socialt sammanhang.

– Det nya är att författarna kvantifierar hälsoeffekterna i ljuset av i vilken region konsumtion och produktion sker, säger han.

– Jag tror att det här kan bli ett bra underlag för en väldigt intressant politisk diskussion angående import och export, miljö och hälsa, säger Tom Bellander.

Referens: Qiang Zhang et al. Transboundary health impacts of transported global air pollution and international trade. Nature , 2017. DOI: 10.1038. http://nature.com/articles/doi:10.1038/nature21712

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.