Bitter eftersmak med mystik

Uppdaterad
Publicerad

Besk, metallisk smak i munnen? Då kan du ha drabbats av pinjemun en skum åkomma som kan fördärva matglädjen i flera veckor. Och forskarna är rådvilla.

Det handlar om pinjenötter. Om att någon dag efter ätandet drabbas av en obehaglig bitter smak i munnen. En ovälkommen bismak som färgar allt man äter de kommande dagarna eller rentav veckorna.

”Allt smakade surt, gammalt, härsket och så vidare”, lyder ett vittnesmål på en sajt där drabbade utbyter erfarenheter.

”Och hur mycket jag än borstar tänderna och gör rent i munnen finns en smak och ligger lite som en hinna av något unket”.

Fenomenet kallas pinjemun. Ingen vet vad det beror på men det finns flera teorier: Härskna fetter i nötterna, kåda, bekämpningsmedel, spår av andra nötter eller inblandning av olika slags pinje.

Något som också förbryllar är att obehagen inte drabbar blint. Om två personer äter ur samma påse nötter eller av samma pesto är det inte säkert att båda drabbas. Det verkar inte heller vara frågan om någon allergisk reaktion.

Forskare försöker nu luska ut vad pinjemun beror på. Det finns inga rapporter om att någon ska ha blivit sjuk av pinjenötterna.

TT

Checklista för drabbad

Ingen vet vad åkomman pinjemun orsakas av. Livsmedelsverket utreder nu saken och vill ha kontakt med människor som ätit pinjenötter och sedan drabbats av besk smak i munnen.

Myndigheten vill framför allt veta:

Var det fler än en person som kände bismak från pinjenötterna?

Hade du smakat på nötterna från samma påse tidigare men då inte känt någon bismak?

Hur mycket åt du?

Hur länge satt bismaken i?

Vilket märke var det på förpackningen?

Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.