Spela klippet för att se hur björnblod kan hjälpa människor. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Björnblod kan leda till nya läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

Förmågan att äta sig fet, sova sig igenom långa vintrar och ändå hålla sig frisk är något som björnen klarar. Nu har man hittat ämnen i björnblodet som visat sig kunna stimulera mänskliga muskelceller och kanske bli nya läkemedel.

Björnen vilar på ett stort mysterium -  hur kan den år efter år klara av att gå in i halvårslånga dvalor utan att bli sjuk? Just denna gåta jobbar forskarna med att lösa i det skandinaviska björnprojektet i Dalarna.

En sex månaders lång sömn borde ge björnen hjärtsvikt, njursvikt, benskörhet och förtvinade muskler. Men inga sådana symptom hittas hos den uppvaknade björnen när våren kommer.

Nya mediciner

För människan förtvinar musklerna vid fysisk inaktivitet och i takt med åldern. I dag finns inga effektiva behandlingar för att förebygga muskelnedbrytningen. Men genom att studera vilka processer som förhindrar detta hos en björn i dvala, hoppas man kunna ta fram mediciner som hejdar nedbrytningen även hos människor. 

Proteinhalt ökar

Forskningsprojektet har lett till upptäckter av proteiner som tros ha betydelse för björnens muskelbevarande. 

– Det finns molekyler som är speciellt intressanta att titta på som under vintern ökar i mängd hos björnen jämfört med under sommaren. Vi har hittat tre stycken hittills som är av vikt, säger Ole Fröbert, kardiolog vid Örebro Universitetssjukhus och forskare i projektet. 

Mänskliga celler

En av molekylerna sticker ut extra mycket – den ökar hela 45 gånger i mängd under vintertid. Och att blod från en björn skulle ha effekt hos människan är något man redan lyckats bekräfta i laboratorieförsök. Där har de undersökt en del av blodet som kallas serum.

– Våra kollegor i Frankrike har gjort försök med serum från björnblod och mänskliga muskelceller, där man kunnat se hur cellerna växt efter kontakt med vinterserumet. Sommarserum hade däremot inte någon effekt på cellerna. Så det finns alltså ämnen i björnens blod som stimulerar muskler, berättar Ole Fröbert.

Filmen Björnens superkrafter sänds i Vetenskapens värld måndagen den 18 februari i SVT 2 och på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer