Sov du dåligt i natt? Då kanske du ska hålla dig borta från buffén idag. Foto: sxc.hu

Blir man hungrig av sömnbrist?

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en liten svensk studie så äter vi större portioner om vi har sovit dåligt – oavsett om vi är mätta eller inte.

Detär en näringsforskare och en sömnforskare som testat om personer som soverdåligt tar större portioner dagen efter. Studien är väldigt liten och det krävsmer forskning för att kunna dra säkrare slutsatser, men i den här studien så bekräftadesi alla fall forskarnas hypotes.

– Vi undersökteom de sömndepriverade skulle välja större portionsstorlekar av energirikamellanmål och måltider under buffetliknande förhållanden, säger sömnforskarenChristian Benedict vid Uppsala universitet.

I entidigare studie visade forskarna att en enstaka natt av sömnbrist hos unganormalviktiga män ökar aktiveringen av en hjärnregion som är kopplad tillönskan att äta mat.

Undersökte en testgrupp

I denhär uppföljningsstudien lät forskarna 16 normalviktiga män själva välja hurmycket de skulle ta på tallriken, av sju olika maträtter och sex olikamellanmål. Det här fick de göra dels när de var hungriga och dels när de varmätta. En grupp deltagare hade fått för lite sömn och en annan grupp hade fåttungefär åtta timmars sömn inför experimentet.

Resultaten visade att de män som sovit mindre, och det bara under en natt, togstörre portioner av mat med högt kaloriinnehåll. Och det som var intressant varatt de gjorde samma sak både före och efter en frukost, vilket tyder på attsömnbrist ökar födointaget oavsett hur mätt man är.

Mer forskning behövs

Ävenom resultaten är intressanta så är det här en för liten studie för att kunnadra några säkra slutsatser. Men forskarna vill nu gå vidare med sin forskning.

– Ioch med att sömnbrist är ett växande problem i dagens samhälle, kan våraresultat möjligen förklara varför dåliga sömnvanor kan påverka risken för att idet långa loppet gå upp i vikt. Nu vill vi gärna undersöka om förlängd sömntidkan hjälpa överviktiga personer att minska deras vikt när de går på diet, sägernäringsforskaren Pleunie Hogenkamp vid Uppsala universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.