Bota synfel med mörker

Uppdaterad
Publicerad

Det kan räcka med att släcka ljuset för att bota vissa synfel, tyder ny forskning på.

Var tjugonde människa i världen lider av ett synfel somkallas för amblyopi och som innebäratt synen på det ena ögat blir sämre än det andra. Vissa drabbas mer än andraoch ofta orsakas problemen av att ögonen skelar.

Nuvarande behandlingar utgår från att på olika sätt försökatvinga det sämre ögat att se. För ju längre tid som går ju större är risken attdet starkare ögat helt tar överhanden, och problemen i det sämre ögatförvärras.

Men nu lägger kanadensiska forskare fram en helt ny idé påbehandling – totalt mörker.

Lyckad behandling avkattungar

Forskarna har nämligen lyckats behandla kattungar med denhär typen av synfel, genom att låta dem befinna sig i totalt mörker i tiodagar.

– Våra resultat tyder på att en relativt kort period avmörker kan göra skillnad för de som är drabbade av amblyopi, ett tillstånd somvanligtvis är permanent och som inte går över av sig självt, säger Kevin Duffy,en av forskarna bakom studien.

Han menar att förklaringen till kattungarnas förbättring är attavsaknaden av nya synintryck gör att syncentret i hjärnan ”tar ett stegtillbaka” i utvecklingen och blir mer formbar.

– Vi såg att de speciella biokemiska molekyler, som medtiden växer till sig och stabiliserar syncentret och gör det mindre benäget attförändras, hade minskat hos kattungarna efter mörkerbehandlingen.

Nuvarande behandlingar funkar ofta ganska bra på ungapersoner vars syncenter fortfarande är omprogrammerbara. Men Kevin Duffy troratt mörkerbehandling också skulle kunna hjälpa äldre personer vars syncentermed tiden har blivit mindre formbara.

”För tidigt att säga”

Per Söderberg är ögonforskare på Uppsala universitet, och hantycker att det är för tidigt att säga hur väl dessa resultaten kan stämma.

– Det är möjligt att det stämmer, och det är en kul idé, menjag tycker att forskarna inte borde haft så bråttom. Studien är gjord på baraett litet antal djur, och man kan inte veta om de förhållanden som forskarnahar skapat i labbet också stämmer i verkligheten, och på människor.

– Men det pågår en del forskning på hjärnans formbarhet somtyder på att det faktiskt går att manipulera mognadsgraden i olika delar avhjärnan. Så mer noggrann forskning på det här området skulle vara intressantatt se.

Forskar vidare

Kevin Duffy själv är försiktigt optimistisk. Men han är nogamed att det än så länge inte är någon bra idé att behandla sig själv genom attgå och låsa in sig i garderoben.

– Mer forskning behövs för att visa exakt hur det härfungerar, och om det också funkar på människor. Dessutom måste vi reda utvilken längd på mörkerperioden som funkar bäst, och om det måste varakontinuerligt eller om det också funkar med kortare doser av mörker.

– Men förhoppningen är det här ska kunna användas sombehandling på människor.

Studien publiceras nu i den vetenskapliga tidskriftenCurrent Biology.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.