Cancermedicin kan bota alkoholism

Uppdaterad
Publicerad

En medicin som redan används för att behandla cancer kan också fungera som behandling mot alkoholism. Forskarna har också identifierat en gen som kan ligga bakom effekten, och genen har fått namnet happyhour för sin koppling till alkohol.

Medicinen används vanligtvis för att behandla en viss typ av lungcancer, och fungerar genom att blockera en tillväxtfaktor. Nu har man i djurförsök sett att medicinen också verkar fungera för att motverka alkoholism. Möss och bananflugor som får medicinen blir mer känsliga för alkohol, och råttor vill inte längre dricka alkohol som finns tillgänglig efter att ha fått medicinen.

Forskarna har också lokaliserat en gen som är kopplad till hur bananflugor reagerar på alkohol. Genen har fått namnet happyhour, och bananflugor som har förändringar i denna gen är mindre känsliga för alkohol. Genen verkar normalt sett genom att blockera samma tillväxtfaktor som cancermedicinen.

Studier på människor har visat att det finns en stark genetisk faktor för alkoholism, men det har varit svårt att slå fast exakt vilka gener som ligger bakom detta. Tidigare studier har indikerat att personer som är mindre känsliga för alkohol har en ökad risk för att bli beroende. Därför anser forskarna att gener som är involverade i hur man reagerar på alkohol kan ge en inblick i de genetiska faktorer som bidrar till beroende.

Tidigare studier har visat att bananflugor är ett bra redskap för att studera effekterna av alkohol, eftersom deras alkoholrelaterade gener är samma som våra.

Studien har publicerats i tidskriften Cell.

Annika Berge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.