Cannabisrökning kan ge lindring för MS-sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Cannabisrökning ger lindring mot muskelspänningar och smärta. Men deltagarna fick också försämrad koncentration, och vissa deltagare rapporterade att de blev ”besvärande höga”.

Spasticitet – kramp, spänningar och smärta i musklerna – är ett vanligt symptom för personer med multipel skleros, MS. Flera tidigare studier har tittat på hur cannabis i form av sprayer och piller kan ge lindring.

Tidigare i år godkände Läkemedelsverket just en cannabisbaserad munspray som kan skrivas ut till MS-sjuka. Men anekdotiska uppgifter från personer som har sjukdomen pekar på att även cannabisrökning kan ge lindring, och nu kommer alltså forskningsstöd för att just cannabisrökning kan minska spasticitet och muskelsmärtor för MS-sjuka.

Rökte under övervakning

Studien publiceras i Canadian Medical Association Journal och har letts av Jody Corey-Bloom, professor  i neurologi. Totalt omfattar studien 30 deltagare.

Hälften av deltagarna valdes slumpvis ut och fick röka cannabiscigaretter, medan den andra hälften fick placebo i form av identiska cigaretter men utan cannabis. Efter halva försökstiden bytte de olika grupperna sinsemellan. Själva rökningen skedde under överinseende av en kontrollant, för att se att deltagarna fick i sig samma mängd aktiv substans.

Under försökets gång genomgick deltagarna tester där spasticitet och muskelsmärtor utvärderades. Man testade också kognitiva funktioner, bland annat med hjälp av matteuppgifter som skulle lösas på tid.

Hos de som fick cannabis minskade både spasticiteten och smärtorna jämfört med kontrollgruppen, men forskarna såg samtidigt en försämring av kognitiva förmågor som koncentrationsförmåga och uppmärksamhet. Ett par av deltagarna som ingick i gruppen som fick cannabis rapporterade också att de blivit ”besvärande höga” av medicineringen.

Jody Corey-Bloom och hennes kollegor planerar nu framtida studier för att undersöka om det med hjälp av lägre doser går att uppnå samma symptomlindring utan att få biverkningar i form av försämrad hjärnfunktion.

Forskarnas artikel ”Smoked cannabis for spasticity in multiple sclerosis: a randomized, placebo-controlled trial” finns att läsa här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer