Chatboten Betsy ska erbjuda terapisamtal

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan personer med ångest få hjälp av en interaktiv terapi-chatbot. Datorprogrammet har fått namnet Betsy och erbjuder stöd genom att prata.

– Betsy är unik, i dag finns det ingen svensktalande chatbot, säger forskaren Almira Osmanovic Thunström.

Tänk dig att klockan är tre på natten och du får akut ångest. Att hitta en fysisk människa att prata med i den stunden kan vara svårt, men på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg hoppas man snart kunna erbjuda ett alternativ i form av chatboten Betsy.

Ska användas som ett komplement

Chatboten är en digital människa som kan lyssna och ge råd om saker som sömnproblem och relationsproblem. Tanken är inte att den ska ha en behandlande effekt utan mer fungera som ett plåster på såren för de med mild eller medelsvår ångest.

Det berättar Almira Osmanovic Thunström som är verksamhetsutvecklare och forskare på Psykiatri Affektiva på Sahlgrenska universitetssjukhuset och den som skapat Betsy:

– Det är ett kompletterande verktyg som jag tror att vi kommer behöva i framtiden eftersom vi får allt färre behandlare och allt fler som söker sig till någon form av stödsamtal eller terapi, säger Almira Osmanovic Thunström.

Almira Osmanovic Thunström testar och utvecklar just nu Betsy tillsammans med läkare, psykologer och patienter.

”Har inte förutfattade meningar”

En av patienterna som deltar i studien är Maria Bom, som lider av posttraumatiskt stressyndrom. Hon tycker att boten erbjuder ett bra stöd mot hennes ångest och att det är just är en bot ser hon bara som en fördel:

– Ibland behöver man prata med någon som inte har förutfattade meningar och som man vet att man inte tar energi från. Det är väldigt viktigt när man har PTSD.

Målet är att Betsy ska finnas tillgänglig för allmänheten 2023 och att boten så småningom ska integreras med sjukvårdsupplysningen 1177.se, hoppas Almira Osmanovic Thunström.

– Vi kommer aldrig ersätta fysiska vårdgivare, men det skadar inte att ha ett extra verktyg i verktygslådan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.