Foto: SVT

Läs chatten om autism

Uppdaterad
Publicerad

Experterna chattade med Fråga doktorn-tittarna, den 15 april.

Chatta om autism

Pinnat inlägg

Här chattade vi om autism, i samband med Fråga doktorns sändning den 15 april. Chattade gjorde:

-Clara Törnvall, kulturjournalist som fick diagnosen autism som vuxen
-Lotta Borg Skoglund, psykiater
-Jens Persson, läkare Fråga doktorn

Tack till alla för bra frågor och svar! Vi återkommer till ämnet autism i höst i Fråga doktorn. Kram och godnatt. 🙂💙

Tack även idag för alla bra frågor och jag hoppas vi kunnat ge en del svar som förtydligat eller utvecklat de resonemang vi hade i programmet. Tyvärr hinner vi inte svara alla som skriver in till oss och nu stänger chatten för ikväll.

Sköt om er och så hoppas jag vi ses nästa vecka!

Mvh

Jens

Hej och tack för alla superbra frågor! Nu rundar jag av och hoppas att ni alla får en trevlig kväll,

Allt gott

Lotta

Ellenpropellen • Är det farligt med autism

Hej, nej det är inte farligt att ha autism när man får rätt stöd, anpassningar och förståelse. Men det är förstås inte bra att leva utan rätt förklaringsmodell och bli missuppfattad och känna att man själv misslyckas med saker i livet. Det kan få konsekvenser som gör att självkänslan skadas och som i sin tur kan leda till att man utvecklar tex depression och ångest.

Hej, nu rundar jag av. Tack för alla bra frågor, svarade på så många jag kunde! Trevlig kväll. /Clara

Orolig • Hur lång tid tar en utredning om autism och var görs den? Ska man kontakta vårdcentralen först och få en remiss?

Börja med att kontakta vårdcentralen, gäller det ett barn i skolåldern är det även bra att prata med skolan.

Uppstår misstanke om autismspektrumstörning eller annan NPF diagnos kan både hälsocentralen och skolhälsovården skicka remiss till BUP (barn och ungdomspsykiatrin) för utredning.

Gäller det en vuxen så prata med vårdcentralen.

Simba • Vad menas med atypisk autism?

Atypisk autism innebär att man inte uppfyller fullständiga A och B kriterier, utan bara delvis uppfyller kriterierna, men trots det har tillräckligt stora svårigheter med social interaktion och kommunikation för att vi ska kalla det en typ av autism, så kallad "atypisk autism"

Till Clara • Tack för att du delar din upplevelse! Känner igen mig starkt. Undrar du som har nivå 1, vilka typer av hjälpmedel använder du i din vardag?

Gör en massa listor och använder ibland AI-verktyget Goblin Tools som bl a kan hjälpa till med att bryta ner stora uppgifter i mindre delar.

Julia • Hur påverkas rörelsen om man har autism?

Det är ganska vanligt med försenad utveckling även motoriskt, vilket kan ta sig uttryck i att ett barn lär sig gå senare, eller att man även som vuxen kanske upplever sig ha lite klumpig motorik.

Linda • Har ni tips på var vi kan hitta information till son på 10 år om autism?

De flesta kommuner och regioner brukar ha bra hemsidor kopplad till Habiliteringen där det finns mycket kunskap som även är anpassad till barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet