Suicidforskarna Ullakarin Nyberg och Danuta Wasserman samt kommunikationstränaren Ola Tornberg fanns på plats för att svara på frågor om självmord. Foto: Privat & Karolinska institutet

Experterna svarade på era frågor om självmord

Publicerad

Med anledning av filmen “Att stoppa mäns självmord” som sändes i Vetenskapens värld den 19 november, anordnade vi en chatt. Här kan du läsa experternas svar på era frågor om forskningen kring självmord.

I filmen följer vi läkaren Xand van Tullekens sökande efter svar på varför män och pojkar är så överrepresenterade när det gäller självmord. Filmen lyfter också flera saker som man kan göra för att förhindra självmord. Det finns en del forskning på området men mycket är kvar att förstå.

SVT Vetenskap samlade tre experter inom området i en chatt.

Det här är experterna:

Ullakarin Nyberg är psykiater och jobbar med suicidprevention inom Norra Stockholms psykiatri. Hon är även suicidforskare vid Karolinska institutet.

Ola Tornberg är kommunikationstränare vid Självmordslinjen, föreningen Mind, där han handleder i hur man pratar med någon som har självmordstankar.

Danuta Wasserman är professor i psykiatri och suicidologi vid Karolinska institutet. Hon är även chef för Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa vid KI.

SVT rapporterade · Chatt om självmord

20.57
Hej och välkomna! 
Nu startar chatten och experterna är i full gång med att svara. Passa på att skicka in dina frågor. 
Behöver du prata med någon, tveka inte att höra av dig till någon av de här organisationerna. Och vid akut behov, ring SOS Alarm: 112.
20.57
Vad finns det för rutiner kring utskrivning från en psykiatrisk klinik? Min pappa blev inlagd pga ”hög suicidrisk” ena dagen men dagen efter bedömdes hans suicidrisk som låg och blev utskriven. Han tog sitt liv inom en timme efter utskrivningen. Jag antar att han hade bestämt sig och sa precis vad han behövde för att skrivas ut. Vad finns det för alternativa sätt att bedöma suicidrisk utöver att lyssna på en person i det läget?
Jag är ledsen över det som drabbat er. Man bör alltid se till helheten, inte bara lyssna på vad personen säger. Den som har bestämt sig kan ju svara på ett sätt som gör att hen inte blir "avslöjad" i sina intentioner. Det handlar om att värdera personens beteende, finns t ex planering för ett självmordsförsök? Har personen kommunicerat sin självmordsavsikt till närstående? Är personen förändrad i sitt sätt att vara? Det här är frågor som bara den som känner personen kan svara på och därför är det viktigt med rutiner i vården för kontakt med närstående. Idag sker sådana kontakter alltför sällan, men vi är många som arbetar för att förändra det. Personligen brukar jag säga "Jag känner på mig att du inte säger som det är till mig. Om jag ska kunna hjälpa dig måste du berätta, annars får jag gissa mig till hur du mår." Det fungerar ibland , men inte alltid. Människor har trots allt också ett eget ansvar att berätta, vården och närstående kan aldrig ta över hela ansvaret, hur gärna vi än vill. Jag hoppas att ni har fått hjälp att bearbeta det som hänt.
20.57
Det är så att jag har inte något stöd från vare sig familj eller vänner då jag är en rätt ensam person. Jag har fått en diagnos som har gjort att jag inte får tjänstgöra i Försvarsmakten vilket gör det värre för min egen situation. Läkare, psykologer och flera andra har bara gjort det värre och värre för mig. Vad ska jag göra?
Finns det ngt annat som fungerat för dig? Att motionera och att träna på att prata vänligt med sig själv kan vara en början. Gissar att det känns svårt just nu men jag hoppas att du hittar ett sätt som funkar för dig.
20.59
Anser ni att folk idag har för lätt att få en diagnos och få piller? känns som majoriten av ungdomar idag går på piller
I vissa fall kan man se att det är för många, men piller bör alltid kompletteras med samtal. Men det är inte majoriteten som går på piller. Europeiska studier visar att 30 procent av ungdomar har haft självmordstankar någon gång under ett år. Det är alldeles för många, de borde alla ha möjlighet att få hjälp. 
20.59
Hej, jag har läst en Amerikansk rapport om att pojkar födda i fjärde kvartalet tar självmord i högre utsträckning. Hur ser forskningen ut på detta område. dvs fysisk mognad / sen pubertet och koppling till dålig självkänsla och självmord?
Det kan vara så om du har läst det, men det är nog någon enstaka studie så det behöver inte alls vara så. Det är intressanta frågor men finns inte mycket forskning på området. 
21.01
Vad gör man när man är orolig över att någon i ens närhet eventuellt går i självmordstankar?
Det första man kan göra är att visa att man bryr sig genom att fråga hur personen mår, och fråga om hen har självmordstankar. Fortsätt att visa att du bryr dig. Lycka till!
21.02
Hej, jag undrar vad man kan göra om man inte har någon nära släkting/anhörig och inte litar på den vård som erbjuds inom psykautrin (speciellt akut) i Göteborg. Finns det någån annanstans man kan vända sig här om man i perioder har mer eller mindre intensiva självmordstankar?
Det finns ideella organisationer som tex Mind dit du kan vända dig för att få stöd. Även jourhavande präst och jourhavande medmänniska erbjuder stöd i form av samtal. Hoppas ngt av detta kan vara till hjälp.
21.03
Kan hormonella skillnader vara en förklaring till skillnad i suicid-förekomst mellan könen?
Det finns en hel del forskning som visar att det finns biologiska skillnader som delvis kan förklara självmordsbenägenhet, till exempel vissa biologiska markörer som enzymer, nivåer av signalsubstanser (serotonin), hur huden reagerar på yttre stimuli (hudkonduktans) mm. Dock kan biologiska faktorer aldrig förklara en individs beteende fullt ut. Det finns alltid komplex underliggande problematik som handlar om individen, till ex sjukdom och tidigare erfarenheter, men också samhälleliga faktorer (t ex hur lätt man får tag på medel för att ta sitt liv) och hur vården fungerar. 
21.03
Vad gör jag om personen svarar att ja jag tänker på att begå självmord?
Försök utforska hur långt gångna planer personen har. Har hen satt ett datum, bestämt hur etc? Lyssna och försök att visa att du bryr dig, utan att pressa personen att göra ngt. Undersök tillsammans för- och nackdelar med att söka hjälp. Lycka till!
21.04
Vissa människor får en positiv aura samt utstrålar förnöjsamhet och visar en frejdighet när de beslutat sig för att ta sitt liv. Hur ska man som utomstående kunna avläsa beslutet som personen gjort ?
Det är inte ovanligt att personer som har bestämt sig för att ta sitt liv verkar må bättre. Att ta kontroll över liv och död kan ge ett lugn som blir till en kontrast mot det kaos många upplever när de kämpar med sin bristande ork att leva. Som närstående kan man inte alltid förstå det här, men om förändringen till det bättre kommer plötsligt hos en person som man har varit orolig för ska man inte vara rädd för att  t ex säga: Jag är glad att du verkar må bättre, men samtidigt blir jag orolig för jag vet att den som har bestämt sig för att ta sitt liv kan verka lugnare. Hur är det för dig? Det är aldrig farligt att fråga, man väcker inte den björn som sover! 

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Visa

Om du mår dåligt och tänker att du inte orkar leva eller har tankar på att ta ditt liv, då ska du inte hålla det för dig själv utan prata med någon. Ring till exempel något av numren nedan. Du kan vara helt anonym. Även du som är anhörig kan ringa.

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60 alla dagar klockan 13.00-22.00.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101 alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer