Chili hänger på tork. Foto: Eva Robild/SVT

Chili kan hjälpa mot kronisk hosta

Uppdaterad
Publicerad

Capsaicin, det som ger chili dess hetta, skulle kunna lindra kronisk idiopatisk hosta. Det tror forskare vid Göteborgs universitet, som nyligen avslutat en pilotstudie, skriver Dagens Medicin.

I studien, som presenterats i tidskriften Respiratory Medicine, har forskare kunnat se att ett dagligt intag av capsaicin lindrat symptom och överkänslighet hos personer med kronisk idiopatisk hosta.

– Det är en liten studie, men resultatet är övertygande, säger Eva Millqvist professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset till Dagens Medicin.

Eva Millqvist har de senaste åren ägnat sig åt att studera patienter med kronisk hosta som vården inte kunnat förklara. Traditionella diagnoser har inte passat in och traditionella hostmediciner har inte fungerat. Bakgrunden till den nyss genomförda studien är att flera patienter berättat att de blivit bättre genom att äta mycket stark mat.

Forskarna hoppas nu kunna genomföra en längre studie med capsaicin i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.