Choklad är bra för hjärtat

Publicerad

Att äta stora mängder choklad minskar risken för olika hjärtsjukdomar. Forskare har nu sammanställt resultat från flera studier på området och kommit fram till att choklad tycks kunna minska risken för hjärtinfarkt och stroke med 30 procent.

Hjärtsjukdomar är ett av världens stora hälsoproblem idag. WHO uppskattar att omkring 23 miljoner människor kommer att dö i någon hjärtsjukdom år 2030. Men livsstil och matvanor är helt avgörande när det handlar om att förebygga hjärtproblem, och det är här som chokladen kommer in i bilden.

Nya vetenskapliga rön om chokladens nyttiga effekter, inte minst för hjärtat, kommer nämligen med jämna mellanrum. Få bestrider idag det faktum att choklad innehåller viktiga antioxidanter som kan motverkar inflammation och andra farliga processer i våra kroppar.

100 000 chokladätare
Men bevisen för hur själva chokladätandet verkligen påverkar vår hälsa är allt annat än tydliga.
Därför har forskare vid universitetet i Cambridge nu sammanställd sju stora studier där över 100 000 personers hälsoläge och chokladkonsumtion granskats.

Cambridgeforskarna har jämfört de som ätit mest choklad med de som ätit minst och kopplat ihop chokladkonsumtionen med förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar och stroke.

I fem av de sju studierna fanns tydliga samband mellan hög konsumtion av choklad och minskad risk för hjärtsjukdomar. Sammantaget minskade risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 37 procent och risken för stroke minskade med 29 procent hos de som åt mest choklad.

Mörk och bitter
Sammanställningen av de här studierna pekar åt ett tydligt håll ? choklad har en effekt på vår hälsa. Men, som i de flesta fall finns inga enkla lösningar på stora problem. När det gäller choklad har många studier tidigare visat att det också gäller att äta rätt choklad.

För sätter man i sig den ljusa, söta som är det som de flesta ändå äter, ja då får man i sig ganska lite av de nyttiga substanserna som gömmer sig i den bruna godsaken, men desto mer av det socker som i sig innebär en stor risk för bland annat våra hjärtans hälsa på sikt. Den ”nyttiga” chokladen är mörk och lite bitter nämligen.

I de stora studier som forskarna nu sammanställt och granskat har man inte gjort skillnad bakom olika sorters choklad. Men eftersom underlaget (ca 100 000 personer) är så stort menar forskarna att det ändå går att dra slutsatsen att choklad är bra för hjärthälsan, även om resultaten ska tolkas med viss försiktighet.

Eftersom chokladen verkligen har hälsomässiga fördelar, samtidigt som nackdelarna – högt socker och fettinnehåll – också är uppenbara, menar forskarna att det är mycket angeläget att man försöker att ta fram mer choklad som fler kan tycka både är nyttig och god.

Bodil Appelquist
SVT Vetenskap

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer