Choklad för hjärtat

Uppdaterad
Publicerad

Välj choklad, helst bitter och mörk i påskägget så kan du äta godiset med gott samvete du får nämligen lite förebyggande medicin på köpet. En ny studie visar att choklad kan sänka blodtrycket och minska risken för hjärtsjukdomar.

Det är forskare i Tyskland som följt över 19 000 människor i åldrarna 35 till 65 år under tio års tid. Det man fann då var att de som åt mest choklad, minst 7,5 gram per dag, hade lägre blodtryck och klart mindre risk för hjärtattack och stroke jämfört med de som åt minst choklad.

Risken att drabbas av hjärtproblem var nästan 40 procent mindre för de stora chokladkonsumenterna. Men det gäller att inte bara lägga till choklad till den vanliga dieten så att det totala kaloriintaget ökar och annan hälsosam kost tas bort, betonar de tyska forskarna.

Deltagarna i studien fick noga redogöra för sina kostvanor och de fick genomgå medicinska kontroller som inkluderade blodtryck, längd och vikt, och de fick svara på frågor om diet, livsstil och hälsa.

I en delstudie undersöktes vilken typ av choklad som deltagarna konsumerade. De flesta föredrog mjölkchoklad, men i snitt var en fjärdedel av chokladintaget mörk choklad, som innehåller mer av den substans – flavaonoider – som man tror har hälsosamma effekter.

Vart annat eller vart tredje år följdes deltagarna upp med nya frågeformulär om sitt hälsotillstånd. Efter tio år hade 166 av de drygt 19 000 deltagarna fått hjärtattack och 136 stroke. Den fjärdedel som konsumerat mest choklad tycktes minska sin risk för hjärtattack med 27 procent och risken för stroke minskade med 48 procent.

– Vår hypotes när vi inledde studien var att eftersom choklad tycks ha en tydlig effekt på blodtrycket så borde de som äter choklad få minskad risk för hjärtproblem och stroke, säger dr Brian Buijsse som lett studien. Det blev ju också det resultat vi kan visa på här.

Bodil Appelquist

Kan även skydda efter infarkt

I fjol presenterade forskare vid Karolinska institutet en studie bland 1 169 patienter med slutsatsen att den som redan har haft en hjärtinfarkt hade mindre risk att drabbas av en ny inom en åttaårsperiod om han eller hon åt choklad några gånger i veckan. Läkarna och forskarna bakom den studien betonade dock vikten av mer forskning innan slutsatserna kan tas för sanning.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.