Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Coronavaccin klart i mitten av november” Foto: SVT

”Coronavaccin klart i mitten av november”

Uppdaterad
Publicerad

Pfizers forskningschef uppger nu till SVT att företagets coronavaccin är färdigtestat och färdiganalyserat på 40.000 försökspersoner om två veckor, i mitten av november.

Det är flera vaccintillverkare och experter som uppger till SVT att det är nu i november och december som flera vaccintillverkare räknar att bli helt färdiga med testerna genom att resultaten i de så kallade fas 3-studierna blir klara.

– Det kommer komma en mängd resultat nu under november, säger Matti Sällberg, vaccinforskare och professor på Karolinska institutet.

Samma bild ger vaccintillverkare som SVT talat med.

– Det här är ett maraton som pågått i sju månader. I mitten av november kommer vi att kunna dra de sista slutsatserna om effekt och säkerhet, säger Mikael Dolsten, global forskningschef på läkemedelsbolaget Pfizer, till SVT.

Kan gå fort

Han säger att Pfizer räknar med att lämna ut slutgiltig ansökan om godkännande av vaccinet den andra eller tredje veckan i november, och att det därefter kan gå fort, eftersom man bland annat redan har en öppnad ansökningsprocess hos den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Flera vaccintillverkare uppger sig nu vara i den allra sista slutfasen av testerna som krävs innan vaccinen mot coronaviruset kan bli godkända av läkemedelsmyndigheter.

”Över hundratusen personer har redan fått coronavaccin”

Även brittisk-svenska läkemedelstillverkaren Astrazeneca, som redan skrivit kontrakt med EU om leveranser, säger att resultaten som krävs för att man ska kunna lämna in ansökan om godkännande är planerade att komma redan före årsskiftet.

– De sista resultaten från testerna med vaccinerna på försökspersoner kommer i november eller december, det gäller de flesta av vaccinbolagen. Det är tiotusentals personer som testat vårt vaccin hittills, säger Mene Pangalos, forskningschef på Astrazeneca till SVT.

Sammantaget har de tio vaccinprojekt som är framme i fasen med storskaliga tester på människor givit coronavaccin till mer än 100.000 personer, säger vaccinforskaren Matti Sällberg till SVT.

Lager redan uppbyggda

Flera av läkemedelsbolagen har också redan byggt upp lager med vaccindoser för att snabbt kunna börja leverera så snart godkännandet kommer.

– Vi har tillverkning både i Europa och USA och i mitten av november kommer vi att ha miljontals doser klara, säger Pfizers Mikael Dolsten.

– Astrazeneca har köpt licens för vårt vaccin och de påbörjade storskalig tillverkning redan i somras, säger Sarah Gilbert, forskningschef för vaccinforskningen på University of Oxford.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer