Inom några månader kommer det att vara möjligt att köpa cannabis lagligt i Kanada efter att senaten röstat igenom en ny lag. Foto: TT

Då legaliserar Kanada cannabis

Publicerad

Kanada kommer att lägga fram ett lagförslag om hur cannabis ska legaliseras och regleras till våren 2017. Det sa landets hälsominister, läkaren Jane Philpott, i ett tal under FN:s narkotikatoppmöte i New York.

När Kanada väl genomfört sin legalisering blir man det andra landet i världen, Uruguay var först ut, att öppet bryta mot FN:s narkotikakonventioner genom att skapa en legal och reglerad cannabismarknad.

– Vi kommer att lägga fram ett lagförslag under våren 2017 som säkerställer att vi ser till att hålla marijuana borta från barn och vinster från den illegala marknaden borta från kriminella, sa Jane Philpott under sitt tal i generalförsamlingen.

”Omöjligt arrestera sig ur problemet”

Jane Philpott sa också att hon är väl medveten om att landets regering nu utmanar status quo inom den globala narkotikapolitiken.

– Men vi är övertygade om att det här är det bästa sättet att skydda våra ungdomar och förstärka folkhälsan. Vi vet att det är omöjligt att arrestera oss ur detta problem.

När Kanadas nya premiärminister Justin Trudeau tillträdde i höstas var han tydlig med att han ville förändra landets narkotikapolitik radikalt. Trudeau satte då ihop en kommission som ska ta fram en plan för hur cannabis ska legaliseras och regleras i landet.

Men det har fram till nu varit oklart när lagförslaget skulle läggas fram.   

Hårda straff för langning till minderåriga

Andemeningen med den nya lagen är att medborgare som använder cannabis inte ska straffas och den illegala marknaden ska göras vit.

Mer pengar ska samtidigt läggas på beroendevård för de som behöver det och de som langar till minderåriga, säljer cannabis utanför den reglerade marknaden eller kör bil påverkade kommer att straffas hårt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Narkotikamöte i FN 2016

Mer i ämnet