Kattunge (europeisk vildkatt) tittar fram i barrskog.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vildkatter höll länge våra tamkatter på en tass-längds avstånd. Se hur lika, men ändå olika, de är i videon. Foto: RZSS/Saving Wildcats

Då tog våra katter över i det vilda

Uppdaterad
Publicerad

Vildkatter och tamkatter undvek att beblanda sig med varandra i 2000 år. Men när de väl började para sig kan det ha skapat katter med bättre förutsättningar att överleva.

I två nya studier publicerade i Current Biology, analyserade forskare arvsmassan hos både nutida katter och döda, utgrävda katter från de senaste 8500 åren. Proverna avslöjade att det var först på 60-talet som tamkatter och europeiska vildkatter började att para sig, trots att de länge levt jämsides. 

– Det är troligtvis för att vildkattspopulationen minskade och för att vi flyttade närmare dem med våra tamkatter, säger Åsa Ohlsson, forskare i molekylärgenetik vid SLU. 

Vildkatter starkt hotade 

Den europeiska vildkatten som lever i Storbritannien är starkt hotad idag på grund av jakt och mänsklig påverkan i de skogs- och bergsområden som de lever i. För att förstå hur vi kan bevara den, är det viktigt att förstå hur den dominerande tamkatten påverkar vildkatten. Ett stort hot mot den sällsynta vildkatten är att den parar sig med tamkatter.  

– Från ett bevarandeperspektiv så är inte hybridisering någonting som vi eftersträvar utan vi vill bevara populationerna som de är och hålla dem livskraftiga i sin egen populations tillhörighet, säger Åsa Ohlsson. 

Tamkatter ger bättre immunförsvar 

Till skillnad från de ensamlevande vildkatterna så lever tamkatten ofta i nära anslutning till andra katter, djur och människor. Detta har skapat ett bra försvar mot olika sjukdomar som är vanliga i miljöer där många lever tillsammans. Analyser av katternas immunförsvar visar att vissa av dessa gener verkar ha hoppat över till vildkatter.  

– Från ett evolutionärt perspektiv så är hybrider ett sätt att skapa bättre förutsättningar för att avkomman ska klara av miljöförändringar eller nya sjukdomar, säger Åsa Ohlsson. 

FAkta om katter

Den europeiska vildkatten (Felis silvestris) förekommer i stora delar av Europa, i bland annat Spanien, Skottland och Frankrike.

Tamkatten härstammar från den afrikanska vildkatten (Felis lybica) och är det vanligaste husdjuret i Sverige.

Tamkatten är mindre besläktad med den europeiska vildkatten än hundar är med vargar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.