Dagdrömmare blir olyckliga

Uppdaterad
Publicerad

Att låta tankarna vandra istället för att tänka på det man gör stämmer ner humöret. Och vi dagdrömmer nästan 50 procent av vår vakna tid, visar en undersökning som tagit hjälp av iPhone-applikationer.

Det verkar som om hjärnan bearbetar minnen, eller funderar över framtiden, eller kanske över missade möjligheter, tankar som inte alltid är så lyckliga.

– Att vi tänker på det som inte händer är en begåvningsresurs som snarare är en känslomässig belastning än en tillgång, säger artikelförfattaren Daniel T Gilbert i veckans Science.

I studien försågs 2 250 personer med en iPhone med en web-applikation som slumpvis kontaktade försökspersonerna med frågor. Vad gör du nu? Vad tänker du på nu? Om du dagdrömmer, är det en trevlig eller en otrevlig dröm?

De fick välja på 22 olika sysselsättningar och koppla sina tankar och sinnestillstånd till verksamheten. I medeltal ägnade 46,9 procent sig åt tankeverksamhet som inte hade med sysselsättningen att göra.

Mest olyckliga var de som dagdrömde under arbetet eller framför datorn hemma, eller i vila. Minst olycka upplevde personer som samtalade, tränade, eller älskade.

Resultaten, säger författarna som är psykologer, är att man ska anstränga sig att försöka leva Här och Nu. Det är något som filosofer och religionsvetare sagt sedan länge, och som idag är en ofta upprepad uppmaning i självhjälpssammanhang.

Annlouise Martin

Vetenskapsnyheterna SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.