Högar med elektroniskt skräp i Guiyu, Kina. Foto: Elizabeth Dalziel / TT

Dålig återvinning av kylskåp i Kina misstänks ligga bakom ökade freonutsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Bara ett par veckor efter larmrapporterna om en dramatisk ökning av ett förbjudet ozon-förstörande ämne, påstår nu forskare att de vet var en del av utsläppen kommer från. Det skriver New Scientist.

Det handlar om CFC-11, den typ av freon som använts i kylskåp. CFC-11 förbjöds 1989 för att den förstörde ozonlagret. Men den 16 maj i år upptäcktes än en gång ökade halter i luften och forskare misstänkte att det kom från Östasien.

Men vem är då boven? Forskarna som larmade misstänkte att någon nyproducerade CFC-11. De menade också att det skulle kunna vara en biprodukt från någon av de andra mindre skadliga ämnena, som bland annat används för att tillverka Teflon och luftkonditioneringsapparater.

Kylskåpen bryts upp utomhus

Ett forskarteam från Shenzen University i Kina menar nu att en del av utsläppen kan komma från dålig återvinning av gamla kylskåp i Kina. Landet är både världens största producent och konsument av kylskåp. Teamet undersökte ett antal reparationsverkstäder i Shenzen, som bland annat lagade trasiga kylskåp. De besökte också statliga återvinningscentraler i sex olika provinser.

Det visade sig att verkstäderna ofta bröt upp kylskåpen utomhus, trots att detta ska göras i speciella kammare, där man sedan kemiskt neutraliserar freonet. Inte heller på återvinningscentralerna fångade man upp de giftiga gaserna ordentligt.

Inte hela anledningen

Men dålig återvinning kan inte vara hela anledningen till de ökade freonhalterna. För den ursprungliga larmrapporten handlade om utsläpp av 13 miljoner kilo CFC-11 om året, och kylskåpen står för mindre än 1 miljon kilo per år. Men forskarna har utgått från att folk slänger sina kylskåp efter tio år. Om det är ännu äldre kylskåp som nu skrotas, skulle det kunna ge högre freonutsläpp än vad forskarna räknat med.

– Nu måste vi fortsätta att försöka spåra utsläppen, säger Michaela Hegglin på University of Reading till New Scientist. Om utsläppen kommer från ett stort område, skulle återvinning kunna vara boven, men om det är från en specifik punkt är det mer troligt att det är en region, företag eller en industri, säger hon.

Studien publicerades i Enviromental Science & Technology.

FAKTA:

Ozonlagret skyddar oss från solens ultravioletta strålning som bland annat kan orsaka cancer. Sedan globala förbud infördes 1989, har nivåerna av freon stadigt sjunkit. Men nu har plötsligt denna nedgång minskat med 50%.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.