Dåligt ölsinne? Skyll på immunförsvaret

Uppdaterad
Publicerad

Lite alkohol i goda vänners lag kan göra att man börjar snubbla på orden Eller på mattkanten. Ny forskning föreslår att det är vårt immunförsvars fel.

När du tänker på ditt immunförsvar så förknippar du det förmodligen med något som kommer till din undsättning då höstförkylningen attackerar. Men försvaret kan mer än så, till exempel bidra till hur du svarar på en drink i baren.

– Det är fascinerande att tänka på att vi trots 10 000 år av alkoholkonsumtion, och decennier av forskning kring hur alkoholen påverkar hjärnans nervceller, ännu inte riktigt har klurat ut exakt hur det fungerar, säger studiens ledande forskare doktor Mark Hutchinson vid University´s School of Medical Sciences.

Och även om forskare ändå vet en del om hur alkohol påverkar nervcellerna så finns det mer som spelar in. Nu kommer nya fynd som stödjer teorin om att alkohol triggar snabba förändringar i immunsystemet i hjärnan. Detta immunsvar ligger bakom några av de kända alkoholrelaterade beteendeförändringarna, såsom svårigheter att gå och att prata.

Droger och genetiska förändringar

I forskningen som publiceras i senaste numret av the British Journal of Pharmacology, så fick laboratoriemöss en liten mängd alkohol. Forskarteamet undersökte sedan effekterna blockering av en särskild del av immunförsvaret hade på alkoholrelaterade beteenden. Forskarna använde droger för att åstadkomma blockeringen.

Därefter studerades även effekterna av alkohol på möss som blivit genetiskt förändrade att sakna funktionerna i den särskilda delen av immunförsvaret.

Resultaten visade att blockering av denna bit immunförsvar, oavsett om det skedde med droger eller genom genetiska förändringar, minskade effekterna av alkohol.

Hoppas på hjälp för alkoholberoende

Även om forskningen än så länge endast utförts på möss, tror Hutchinson och hans kollegor att liknande behandlingar också skulle fungera på människan.

– Resultaten skulle kunna leda till nya vägar att hjälpa alkoholberoende eller patienter som har överdoserat, menar han.

Annelie Larsson

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.