Forskarna vid det schweiziska rymdcentret i Lausanne har arbetat på projektet i tre års tid. De vill kunna ta hand om de största skrotdetaljerna som svävar omkring i omloppsbana runt jorden.
Den farkost de har ritat på – CleanSpaceOne – skulle kunna fånga in en hel satellit i flykten med hjälp av en sorts tentakler.
Jakten pågår i 28 000 kilometer i timmen, så det krävs en hel del av de kontrollsystem, kameror och mikromotorer som ska hitta målet, låta ”dammsugaren” närma sig i lagom fart, och slutligen fånga in det. När bytet väl är fast, står valet mellan att dra det med sig ned i atmosfären och låta de två farkosterna brinna upp tillsammans – eller att skicka skrotet mot undergången medan CleanSpaceOne svävar kvar i rymden i väntan på nästa offer.
Kan skjutas upp om tre till fem år
De schweiziska forskarna säger sig kunna ha en farkost klar att skjutas upp någon gång mellan 2015 och 2017. Kostnaden för bygget skulle ligga kring 75 miljoner kronor.
Deras första mål skulle i så fall bli det egna landets första satellit, SwissCube, som sköts upp 2009 och nu har tjänat ut.
Det växande berget av rymdskrot är ett stort problem i en tid när vi blir allt mer beroende av satelliter för kommunikation och positionering. Den amerikanska rymdflygstyrelsen, NASA, följer för närvarande 16 000 föremål som är större än 10 cm i omloppsbana runt jorden ? allt från utbrända raketsteg till utrangerade satelliter.
Benny Eriksson
SVT Vetenskap